eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Rashida Tlaib michigani, Ilhan Omar minnesotai, Alexandria Ocasio-Cortez New York-i és Ayanna Pressley massachusettsi demokrata párti képviselők (b-j) Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésére válaszul nyilatkoznak az amerikai törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. július 15-én. Trump nevek említése nélkül azt írta, azoknak a progresszív demokrata törvényhozó nőknek, akik hangosan és rosszindulatúan bírálják az amerikai kormányt, vissza kellene menniük azokba az országokba, ahonnan származnak.
Nyitókép: Rashida Tlaib michigani, Ilhan Omar minnesotai, Alexandria Ocasio-Cortez New York-i és Ayanna Pressley massachusettsi demokrata párti képviselők (b-j) Donald Trump amerikai elnök Twitter-bejegyzésére válaszul nyilatkoznak a Kongresszus washingtoni épületében MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Elítélték Trump kijelentéseit, de ő cáfolja a vádakat

Az amerikai képviselőház Donald Trump rasszistának minősített, négy demokrata párti képviselőnőt támadó Twitter-bejegyzéseit elítélő határozatot fogadott el.

A határozatot a demokrata többségű képviselőház hangos szócsatákkal tűzdelt vita után fogadta el 240:187 arányban. A republikánus törvényhozók közül csupán négyen voksoltak együtt a demokratákkal és ítélték el az elnök vasárnap és hétfőn közzétett Twitter-bejegyzéseit. Ezekben Trump a kormány munkáját bíráló négy demokrata párti képviselőnőt támadott, és a többi között azt írta, hogy ha nem érzik jól magukat az Egyesült Államokban, el is mehetnek, akár abba az országba, ahonnan jöttek.

Mind a négy képviselőnőt tavaly választották be a kongresszusba, és Ilhan Omar kivételével valamennyien az Egyesült Államokban születtek. Omar 1992-ben, a polgárháború elől menekülő szüleivel érkezett Szomáliából az Egyesült Államokba.

A képviselőházi határozat rasszistának minősítve ítélte el Donald Trump megjegyzéseit, kiemelve, hogy hozzájárultak "a félelem, valamint az újonnan jött és a színes bőrű amerikaiak iránti gyűlölet erősödéséhez".

A voksolás előtt Trump a Twitteren visszautasította, hogy mikroblog-bejegyzései rasszisták lettek volna.

"Azok a bejegyzések nem voltak rasszisták. Egyetlen porcikám sem fajgyűlölő.

Az úgynevezett szavazást a demokraták átverős játékának kell tekinteni" - írta, hozzáfűzve: "a republikánusoknak nem szabad 'gyöngeséget' mutatva beleesniük a (demokraták állította) csapdába".

Donald Trump a vasárnapi Twitter-bejegyzésekben nem nevezte néven a négy képviselőnőt, de eddigi megnyilatkozásaik alapján az elemzők és a politikusok egyaránt gyorsan beazonosították őket: a New York-i Alexandria Ocasio-Cortezról, a minnesotai Ilhan Omarról, Illinos állam képviselőjéről, Rashida Tlaibról és a massachusettsi Ayanna Pressleyről volt szó. Ocasio-Cortez felmenői Puerto Ricóból érkeztek az Egyesült Államokba, Rashida Tlaib palesztin gyökerű, Ayanna Pressley pedig afroamerikai. Az amerikai közéletben e többnyire együtt nyilatkozó négy újdonsült politikust "a brigádnak" nevezik, és gyakran kerülnek összetűzésbe a szintén demokrata párti házelnökkel, Nancy Pelosival is.

A napokban Pelosit a nyilvánosság előtt szintén rasszistának bélyegezték, mert a házelnök bírálta megnyilvánulásaikat. Vasárnapi Twitter-bejegyzései egyikében maga Donald Trump vette védelmébe velük szemben a házelnököt.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×