eur:
393.26
usd:
364.12
bux:
72058.27
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

A britek már 4 milliárdot költöttek a nodeal brexitre

Nagy-Britanniában folytatódik a kilépési egyezmény nélküli, kaotikus brexitre való felkészülés – annak ellenére, hogy ezt a lehetőséget kizárta a parlament. Emellett még mindig nem világos, hogyan tudna a megosztott törvényhozás egyetértésre jutni az unióból való távozásról.

„Folytatni kell az esetleges egyezmény nélküli kilépésre való felkészülést” – ezt üzente a May brit miniszterelnök a köztisztviselői gárdának egy e-mailben.

Az Európai Unióból való, May és Brüsszel válási egyezménye helyetti brit kilépést szokás „kaotikusnak” illetve „kemény” brexitnek nevezni. Ebben az esetben nem lenne átmeneti időszak és nem folynának tárgyalások London és Brüsszel között a jövőbeli kereskedelmi kapcsolatokról, hanem azonnal vámsorompók ereszkednének le a kétoldalú forgalomban. Egyes prognózisok szerint ez kezdetben gyógyszer és élelmiszerhiányhoz, a brit kikötőkben és egyes autópályákon pedig a vámolás miatt súlyos dugókhoz vezetne.

Theresa May felülírta a Citromsárkány-hadműveletet

May azután szólította fel a köztisztviselői kart a „no-deal”-felkészülés folytatására, hogy napokkal korábban a kormány épp arra utasította őket: azonnal álljanak le a tervezéssel - népszerű nevén a Citromsárkány-hadművelettel -, azt követően, hogy az uniós tagállamok október végéig hosszabbították meg a brit kilépési határidőt.

A brexitre való felkészülés jegyében az elmúlt két évben 16 ezer köztisztviselőt helyeztek át más kormányügynökséghez, arra az esetre, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lépne ki az unióból. Most, hogy még mindig nem világos, mi is lesz a forgatókönyv, egyes parlamenti képviselők hatalmas pénzpazarlással vádolják a kormányt.

London eddig már 4 milliárd fontot költött a forgatókönyvre.

Közben a May-kormány folytatja a tárgyalásokat az ellenzéki Munkáspárttal, abban a reményben, hogy egy alku nyomán a Labour megszavazza a parlamentben a miniszterelnök kilépési egyezményét és megvalósulhat a rendezett brexit.

Egymásnak ellentmondó hírek érkeznek arról, hol is tart az alkudozás

Jeremy Hunt külügyminiszter szerint „jobban alakul, mint gondolták”, a brit sajtó szerint bár a May-kormány volt a kezdeményező, nem hajlandó rugalmasan reagálni az ellenzéki követelésre, hogy az ország tartson fel közeli viszonyt az EU-val a válás után is.

Mayre ugyanakkor nagy nyomás nehezedik, mert ha elhúzódik a brexit-útkeresés, akkor a briteknek is európai parlamenti választásokat kell tartaniuk. Ebben az esetben

a kormányzó konzervatívoknak hátat fordítva sok jobboldali érzelmű brit szavaz majd az újonnan alapított Brexit Pártra.

Előrejelzések szerint a toryk akár európai képviselőit felét is elveszíthetik.

A Guardian nevű lap szerint viszont hiába sürget az idő, a konzervatív-munkáspárti tanácskozások napirendjén Húsvét előtt már nem is szerepelnek a nagy kérdések, mint például, hogy a britek vámunióban maradjanak-e az EU-val vagy hogy egy újabb népszavazáson erősítsék meg a kilépési alkut.

May közben arra játszhat, hogy egy sor újabb parlamenti vokssal módosítja a kilépési egyezményt, úgy, hogy az végre átmenjen a törvényhozáson. Erre azonban nagyon kevés az esély május 22. előtt, ami azt jelenti, hogy a távozni készülő Nagy-Britannia mégis rákényszerülhet, hogy – a May leváltását követelő brexitpártiak felháborodása közepette - megrendezze az európai parlamenti választásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Választanak a britek - Ezek az összetevők vezettek a konzervatív mélypontig

Történelmi vereség - erre van a legnagyobb esély a csütörtöki brit választásokon. Pedig néhány évvel ezelőtt még a Munkáspárt szenvedett hosszú évekre kiható vereséget; csak hát jött a brexit, a Covid, a háború és az energiaválság, a Munksápárt pedig talpra állt, míg a kormánypárt cserélgette a kormányfőket. Az InfoRádió Gálik Zoltánt kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×