eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A szlovák föld nem eladó!

A szlovák föld nem eladó!

A jövőben az alaptörvény védi a szlovák termőföldet, az alkotmány módosítását a kormánypárti képviselők mellett az ellenzék is nagy többséggel támogatta. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) áltál előterjesztett módosítás célja a spekulatív földvásárlás megakadályozása.

A 150 tagú pozsonyi parlamentben az elfogadáshoz minimálisan szükséges 90 helyett 113-an szavaztak a javaslat mellett, amely meg nem újuló természeti erőforrásként

alkotmányos védelmet nyújt a termőföldnek Szlovákiában.

A Szlovák Nemzeti Párt által kidolgozott módosítás célja, hogy elébe menjen a spekulatív földvásárlásnak. A nemzetiek szerint az utóbbi időben a dánok, a hollandok, a németek és a kínaiak nagy földterületeket vásároltak fel Szlovákiában, ezért az államnak gátat kell szabnia ennek a folyamatnak.

Andrej Danko a parlament SNS-es elnöke a végső szavazás előtt kijelentette, Szlovákiának van reménye arra, hogy

a szlovák föld megszűnjön áruként létezni, és végre azt a védelmet élvezze, amelyet megérdemel.

A döntés értelmében a szlovák alkotmány 20. és 44. cikkelye módosul. A jelenlegi szabályozás úgy tekint a földre, mint bármely más termékre. Az alaptörvény módosítása több kisebb változtatás mellett meg nem újuló természeti erőforrásként definiálja a termőföldet, s az ország élelmiszerbiztonságának szavatolása érdekében kiemelt állami védelmet nyújt neki. Az alkotmánymódosítás lehetővé teszi egy olyan törvényi szabályozás elfogadását, amely bizonyos személyekre – például családi vállalkozásban gazdálkodó hazai farmerekre – szűkíti azoknak a körét, akik termőföldhöz juthatnak Szlovákiában.

A jogszabályt valamennyi kormánypárti képviselő megszavazta. Csicsai Gábor, az agrártárca államtitkára azt mondta, létfontosságúnak tartja a termőföld fokozott védelmét. „Ez csak az első lépés, amelynek kizárólag akkor van értelme, ha azt a gyakorlatban alkalmazható, Szlovákia érdekeit védő, ugyanakkor az uniós szabályoknak is megfelelő földtörvény követi” – tette hozzá a Híd államtitkára.

Szlovákiában mintegy 2,4 millió hektárnyi mezőgazdasági földterület van. Becslések szerint ennek jelenleg 5-6 százaléka – mintegy 100-150 ezer hektár – van külföldi, jelentős részben dán, holland, német és kínai befektetők tulajdonában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

A georgiai futballcsoda nyomában – a szovjet idők klasszisaitól az Eb-nyolcaddöntőig

Az Európa-bajnokság eddigi legnagyobb meglepetését – pozitív értelemben – a georgiai válogatott okozta, amely vasárnap este kilenc órától története legnagyobb mérkőzését játssza Kölnben, a spanyolok ellen. Százéves grúz-georgiai futballtörténelem, magasságokkal és mélységekkel.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×