eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Az angol drukkerek a francia válogatottat is legyőzik

Bár a francia hatóságok előre felkészültek, mégis meglepte őket az angol-orosz mérkőzés körüli randalírozások mértéke Marseille-ben. Hozzá kell tenni, hogy a különböző verekedések provokálásában a francia futballhuligánok is bőven kivették a részüket.

Kezdjük az angol szurkolókkal, mert immár ötödik napja, hogy róluk beszél a francia média, akcióikkal még a francia válogatott győzelmét is háttérbe szorították a híradásokban. A szigetországiak már csütörtök este, tehát egy nappal az EB hivatalos kezdete előtt bulizni kezdtek Marseille belvárosában, ahová egyébként egy részük kifejezetten „arabot verni” érkezett. A régi kikötőben működő angol és ír kocsmák környékén, ahol főhadiszállásukat felverték, többször hallani lehetett, amint azt üvöltözik, hogy „hol van az Iszlám Állam?”

A provokációra a helyi fiatalok válaszoltak, akik algériai zászlókkal is felvonultak, majd összecsaptak velük. Az oroszok csak később, szombattól kapcsolódtak be a látványos verekedésekbe, és mielőtt az angoloknak estek volna, ők is araboztak egy kiadósat. A hatóságok szerint az angol-orosz mérkőzést követő összecsapásokban már csak a legittasabb szurkolók vettek részt, ezek során összesen harmincöten sérültek meg, de azt az angolt, akinek továbbra is válságos az állapota, valószínűleg helyi erők verték meg vasrudakkal.

A francia futballhuligánok egyébként több helyen provokáltak összecsapásokat, így a tengerpari Nizzában ők hergelték, majd támadtak rá a belvárosban békésen söröző lengyel és északír szurkolókra, ami végül tömegverekedésbe torkollott, és ugyancsak franciák randalíroztak a horvát-török mérkőzés előtt Párizsban is, de ez utóbbi helyszínen szerencsére nem fajultak el dolgok.

Lille-ben viszont a német és az ukrán szurkolók franciák nélkül estek egymásnak a város központjában, igaz, a verekedés nem tartott sokáig, egyebek mellett a helyszínt biztosító német rendőrök fellépésének köszönhetően. A francia hatóságok egyébként több mint húsz német futballhuligánt tartóztattak fel a határon, akik Drezdából indultak Lille-be, és az autóikban talált bukósisakok és fogvédők alapján kiadós verekedésekre készültek.

A fenti események miatt Bernard Cazeneuve belügyminiszter megtiltotta az alkohol árusítását a stadionok környékén a mérkőzések napján és az azt megelőző estéken, ám kérdés, hogy lesz-e ennek az intézkedésnek bármilyen hatása, az eddigi események ugyanis azt mutatják, hogy a szurkolók a városközpontokban, órákkal a mérkőzések előtt isszák le magukat, és a verekedések is ezeken a helyszíneken, és nem föltétlenül a stadionoknál törnek ki.

A szigorításokat elrendelő belügyminiszternek az Európa-bajnokságot kísérő események mellett a szakszervezetekkel is számolnia kell, ez utóbbiak ugyanis kedden ismét országszerte tiltakoznak a munka törvénykönyvének módosítása ellen.

Amúgy félő, hogy az Európa-bajnokság egyre inkább átpolitizálódik: a francia szocialisták főtitkára a Marseille-i verekedések okát „a nacionalista érzelmek ébredésében” látja, a szintén a szocialistákhoz kötődő SOS Rascisme nevű szervezet vezetői pedig be akarják tiltatni a horvát szurkolók hivatalos dalát, mert azt túlságosan nacionalistának, sőt revizionistának tartják. Az ominózus éneket a hírek szerint horvát jogvédő szervezetek jelezték az SOS Rascisme-nak.

A foci mellett a munka törvénykövének módosítása elleni harc is izgalomban tartja a közvéleményt, keddre ugyanis a szakszervezetek újabb országos megmozdulást szerveznek, amelyek komolyan megnehezíthetik a mérkőzések lebonyolítását. Néhány ágazatban már hétfőn is sztrájkolnak a dolgozók, ezért a fővárosi metrónál, a vasúti- és a légi közlekedésben kisebb zavarokra lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×