Az enyészet, a test bomlása kétségtelenül kellemetlen szagokkal járhat, azonban az ókori Egyiptomban arra is ügyeltek, hogy a mumifikálódott testeknek kellemes legyen az illata. A mumifikálás egy halotti gyakorlat volt, amelynek célja a test és a lélek megőrzése volt a túlvilágra, amelyet az olajok, viaszok és balzsamok segítségével végzett részletes balzsamozási rituáléval valósítottak meg - írja a BBC híradása nyomán a hvg.hu.
A Kaliforniai Egyetem és a Ljub szakemberei kilenc múmiát vizsgáltak meg abból a szempontból, hogy vajon milyen szaguk van.
Megállapították, hogy bár a vizsgált testek szaga nem volt egyforma, mindegyiket édeskés, fűszeres illat jellemezte.
A kutatók jóvoltából most az egyszerű múzeumlátogatók is megtapasztalhatják ezt az illatot, méghozzá a kairói Egyiptomi Múzeumban. Ehhez persze először reprodukálni kellett azt, ami nem volt egyszerű - írják. A szakértőknek elsőként a szarkofágokból kellett kinyerniük az illatokat úgy, hogy még csak véletlenül se okozzanak kárt a múmiában. A koporsóba egy apró csövet helyeztek, így fizikai mintavétel nélkül, gázkromatográfiával tudták elkülöníteni a szagösszetevőket. Ennek alapján pedig már megtörténhetett a szagok vegyi úton történő újraalkotása.
Amellett, hogy sok új információt szereztek az ókori egyiptomi balzsamozási folyamatokról, a mostani eredmények az állagmegóvási technikákon is javíthatnak, hiszen a szagok elemzésével meg lehet határozni, miként lehet a legjobban tárolni a holttesteket. Sőt, az információk abban is segíthetnek, hogy az eddigi vizuális komponensek mellett a szagképek felhasználásával új múzeumi lehetőségek nyíljanak világszerte.