eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Microscopic nano robots repairing blood cells. Futuristic medicine and thee use of nanorobots for treatment of cancer and other diseases. Concept of biomedical engineering. 3D rendering illustration
Nyitókép: Getty Images/ismagilov

Rákos sejteket pusztító nanorobotokat fejlesztettek ki svéd kutatók

Az eszközök úgy lettek felépítve, hogy csak a rákos sejtek közvetlen közelében aktivizálódjanak, nem kockáztatva ezzel, hogy egészséges sejteket pusztítanak el.

Rákpusztító nanorobotokat hoztak létre a Karolinska Intézet tudósai - írja a svéd orvosi egyetem közleménye nyomán a 24.hu. A tanulmányból az is kiderül, hogy az eszközök "fegyvere" kizárólag a daganatos sejtek mikrokörnyezetében aktiválódik, megkímélve ezzel az egészséges sejteket.

A kutatócsoport tagjai korábban olyan peptidekből álló szerkezeteket alkottak, amelyek úgynevezett halálreceptorokat helyeznek a sejtekre, elpusztítva azokat. A peptidszerkezet így egy végzetes fegyvernek számít, amit ha bejuttatnának egy emberi szervezetbe, válogatás nélkül pusztítani kezdené a sejteket.

A tudósok ezt azzal kerülték ki, hogy a szerkezetet egy nanorobot belsejébe tették, amely csak a daganatok savas mikrokörnyezetében aktiválják a fegyvert.

A kutatók úgy vélik, így sikerült létrehozniuk egy olyan eszközt, ami célzottan képes rá, hogy megölje a rákos sejteket.

A nanorobotokat már le is tesztelték olyan egereken, amiknek mellrák-tumorok voltak a szervezetében. A kezelésben részesülő állatoknál 70 kevésbé növekedett a daganat azokhoz képest, amelyeknél nem alkalmazták az innovatív szerkezetet.

Azonban mielőtt embereknél is be lehetne vetni a rákpusztító nanorobotokat, több kísérletet kell rajtuk elvégezni, illetve a kutatóknak részletesen fel kell tárniuk, hogy milyen esetleges mellékhatásokat válthatnak ki a pácienseknél, akiknél alkalmazzák őket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×