Infostart.hu
eur:
389.74
usd:
330.35
bux:
0
2025. december 24. szerda Ádám, Éva
Electric car lithium battery pack and power connections
Nyitókép: kynny/Getty Images

Alapanyaghiány - versenyfutás kezdődött a természettel

A világ rizstermelésének 90 százalékát, a kukoricatermelés több mint 30 százalékát, a búzatermelés több mint 50 százalékát fenyegeti jelentős aszálykockázat 2050-ig. És akkor ott van még a réz, a kobalt és a lítium is.

A nulla nettó kibocsátású energiára való átálláshoz nélkülözhetetlen kritikus ásványok több mint 70 százalékát veszélyezteti az éghajlatváltozás - derül ki a Portfolio cikkéből, amely a PwC 9 árucikket vizsgáló kutatására támaszkodik.

A hőterhelés és az aszály kockázata világszerte növekszik, ezért a cégvezetőknek fel kell gyorsítaniuk cselekvési terveiket azon kritikus fontosságú áruk előállításának védelme érdekében, melyek a globális népesség és gazdaság számára kulcsfontosságúak - állapítja meg a kutatás.

Ami a részleteket illeti, a réz-, kobalt- és lítiumtermelés majdnem háromnegyede jelentős vagy magasabb aszálykockázatnak lesz kitéve 2050-ig. Ugyanez érvényes az élelmiszernövényekre is: a világ rizstermelésének 90 százalékát, a kukoricatermelés több mint 30 százalékát, a búzatermelés több mint 50 százalékát fenyegeti jelentős aszálykockázat 2050-ig.

A tanulmány szerint ezeket a kockázatokat kezelni lehet, és a PwC vezérigazgatók körében végzett felmérésében a megkérdezett vezetők 47 százaléka már most is arra összpontosít, hogy megvédje munkavállalóit és fizikai eszközeit az éghajlati kockázatoktól.

A legelterjedtebb és legsúlyosabb kockázat tehát a rizst érinti.

A problémát az is súlyosbítja, hogy mind a kilenc kritikus árucikk termelése kisszámú országban koncentrálódik, amelyek közül sokan egyre növekvő éghajlati kockázatokkal szembesülnek. Az említett erőforrások esetében a globális kínálat legalább 40-85 százaléka mindössze három országból származik.

Címlapról ajánljuk
Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Bíró Lajos: megváltoztak a karácsonyi étkezési szokások, csak az alapanyagok maradtak

Alapjaiban változtak meg a karácsonyi étkezési szokások Magyarországon – erről beszélt a séf az InfoRádióban. A hal ugyan megmaradt, de a többi hagyományos fogás helyét az egyszerű, gyorsan elkészíthető ételek vették át.

Durva átrendeződés az új autók piacán

Az Európai Unióban idén novemberben összességében és az év eleje óta is nőtt az új személygépkocsik forgalomba helyezése az egy évvel korábbihoz képest, miközben emelkedett az elektromos járművek piaci részesedése az Európai Autógyártók Szövetsége, az ACEA kedden közzétett jelentése szerint.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×