eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Nyitókép: X/SpaceX

Nem teljes az öröm, de így is nagy sikert könyvelt el a SpaceX és Elon Musk - videó

Kijutott az űrbe és feladatait jórészt sikerrel vette a hosszabb távon a Marsra készülő Starship. Rengeteg adathoz jutott a SpaceX, azzal együtt, hogy a teszt végén elvesztette a Föld felé tartó rakétát.

Elon Musk cége, a SpaceX a texasi bázisáról csütörtökön, magyar idő szerint fél három előtt sikeresen fellőtte gigantikus Starship rakétáját. Ez volt a harmadik indítási kísérlet: 2023 novemberben a 120 méter magas jármű négy perccel a felszállás után felrobbant, korábban pedig technikai problémák miatt megszakadt az indítási művelet.

Az újrahasználhatónak tervezett Starship, melynek azt a feladatot szánták, hogy embert juttasson a Marsra, a sikeres fellövés után a Föld közelében haladt, közel 26 ezer km/órás sebességgel. A SpaceX közölte, hogy a Super Heavy első fokozat mind a 33 Raptor-hajtóműve működött, és a pályára állítást biztosító hat hajtómű is sikeresen végrehajtotta feladatát.

Itt láthatók a kilövés pillanatai, a hajtóművek egyik beindítása az űrben egy forduláshoz, a legalsó videón pedig a közvetítés nézhető vissza.

"Elérte a Starsip a keringési sebességet! Gratulálunk a SpaceX csapatának!" - írta "féltávnál" Elon Musk az X közösségi oldalon. A tulajdonos a hírek szerint évi kétmilliárd dollárt költ a Starship-projektre, amelyben persze támogatja a NASA (az amerikai űrkutatási hivatal) is, egyebek mellett azért, mert az amerikaiak a Holdra való emberküldést (Artemis-projekt) is a Starshippel oldanák meg 2026-ban.

A csütörtöki repülés idején monitorozták a rakéta viselkedését, sikerrel tesztelték a rakodóajtó kinyitását és becsukását, illetve üzemanyagot szivattyúztak át a rakéta egyik tartályából a másikba, előzetes próbájaként annak, hogy később majd a rakéták egymást tudják megtankolni az űrben.

A teszt végén a Starship elkezdett veszíteni magasságából, ám a hajtómű-újragyújtási kísérlet nem sikerült úgy, ahogy szerették volna (nem mindegyik indult be), márpedig ezeknek kellett volna a rakétát az Indiai-óceánban lévő landolási pontra irányítania.

Ezután, nagyjából 50 percet követően megszakadt az adatszolgáltatás, miközben a légkörön áthaladt a Föld felé hatalmas sebességgel tartó rakéta, és a Starshipet "elveszítették". A SpaceX magyar idő szerint fél négy magasságában jelentette be, hogy a rakéta a visszatérés során darabokra tört az Indiai-óceán felett, megsemmisülésével lakott területeket nem érintve.

Dan Huot SpaceX-szóvivő közölte: természetesen ahogy a repülés többi adatát is kielemzik, úgy a hajtóművek újraindításának hibáját is tüzetesen meg fogják vizsgálni.

Az űrcég azonban így is sokkal messzebbre jutott ezzel a kísérlettel, mint a két korábbival, és értékes adatokhoz jutott a további fejlesztéshez.

Elon Musk a teszt végén közölte: a Starship lehetővé fogja tenni az életet újabb bolygó(ko)n is.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×