eur:
413.03
usd:
392.15
bux:
0
2024. december 5. csütörtök Vilma
Nyitókép: Pixabay

Egy kiirthatatlan organizmus a felelős már minden ötödik bakteriális fertőzésért

Csak az antibiotikum-használat visszaszorítása javíthat a helyzeten a WHO szerint.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közelmúltbeli megállapításai rávilágítottak a helyzet súlyosságára: már minden ötödik bakteriális fertőzést az antibiotikum-rezisztens organizmusok okoznak az OECD-régióban – írja a Portfolio.

A kutatás szerint 2035-re a nehezen kezelhető fertőzések szempontjából kulcsfontosságú, széles spektrumú antibiotikumokkal szembeni rezisztencia több mint kétszer olyan gyakori lehet az OECD-országokban, mint 2005-ben volt. Különösen Németország küzd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szűk célcsoportú antibiotikumok használatára vonatkozó célkitűzéseinek teljesítéséért, amit a széles spektrumú antibiotikumok túlhasználata csak súlyosbít. Ezek a mikrobák elsősorban a kórházi fertőzések miatt veszélyesek.

A német egészségügyi minisztérium lépéseket tesz, hogy visszaszorítsa az antibiotikum-használatot, mert szakértők szerint a német kórházakban minden negyedik beteg antibiotikum-kezelést kap, ami jóval magasabb arány, mint az indokolt lenne.

Címlapról ajánljuk
A kényszer sem elég nagy úr: akadozik az osztrák kormányalakítás

A kényszer sem elég nagy úr: akadozik az osztrák kormányalakítás

Zsákutcába manőverezte magát Karl Nehammer. Hiába kapott kormányalakítási megbízást az osztrák kancellár, az ország történetének első hárompárti koalícióját nehezen tudja összekovácsolni, de miután elutasította az együttműködést a választást megnyerő osztrák Szabadságpárttal, más lehetősége nem maradt. Vagy jön az új választás.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.12.05. csütörtök, 18:00
Nemcsák Károly
a József Attila Színház igazgatója
Friss kutatás: ha ezt a csokoládét eszed, egészségesebb lehetsz

Friss kutatás: ha ezt a csokoládét eszed, egészségesebb lehetsz

Az étcsokoládé rendszeres fogyasztása csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, derül ki egy új kutatásból. A tanulmány szerint a heti ötszöri étcsokoládé fogyasztás akár 21%-kal is mérsékelheti a betegség kialakulásának esélyét, míg a tejcsokoládé esetében nem tapasztaltak ilyen pozitív hatást. A kutatók hangsúlyozzák, hogy további vizsgálatok szükségesek az eredmények megerősítéséhez - tudósított a The Guardian.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×