eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay.com

Kutató: ha nem változik a klímapolitika, jégmentessé válhat a Jeges-tenger

Néhány évtizeden belül teljesen jégmentes nyarak lehetnek az Északi-sarkvidéken, a klímaváltozás hatásai ugyanis itt a legerőteljesebbek – mondta az InfoRádióban Kovács Erik, az MCC Klímakutató Intézetének vezető kutatója.

Az Északi-sarkvidék az éghajlatváltozás epicentruma, ugyanis ott sokkal gyorsabban érezteti hatását a felmelegedés, mint a Föld más régióiban, továbbá az Arktisz gyakorlatilag egy hideg bázisa az északi féltekének. „Ha a jég, illetve a hótömeg teljesen eltűnik az Északi-sarkvidéken, az egyrészt megváltoztatja a teljes földi légkörzést, komoly hatást gyakorol az időjárásra az egész bolygón, másrészt nagyon jelentősen kihat a tengeráramlatokra is” – magyarázta Kovács Erik.

A globális melegedés hatására tehát az északi-sarki jég és a gleccserek kiterjedése, tömege folyamatosan csökken. Ezek a változások kihatnak a globális klímára, amely átalakítja Európa és a mi régiónk időjárását is.

A kutató hozzátette: ha számottevően olvadásnak indul az északi-sarki jég, a későbbiekben geopolitikai konfliktusok jelentkezhetnek, továbbá ez a folyamat fokozhatja a kereskedelmi útvonalak kialakítását is az északi féltekén. Több ország pedig éppen a közelmúltban jelezte, hogy a Jeges-tengert saját felségterületének tekinti, ami a szakértő szerint a jövőben akár komolyabb politikai konfliktusokat is gerjeszthet a nagyhatalmak között.

Az 1980-as évektől érzékelhető erőteljes felmelegedés miatt folyamatosan zsugorodik az Északi-sarkvidék jégtakarója.

„A klímapolitikák változása nélkül aligha lehet megállítani ezt a folyamatot”

– hívta fel a figyelmet a kutató, aki megjegyezte: a különféle klímaszimulációk kiértékelése után nem született eddig olyan forgatókönyv, amely alapján ki lehetne jelenteni, hogy ez a kedvezőtlen jelenség leállítható lenne valamikor.

Kovács Erik figyelmeztetett: ha maradnak a mostani klímapolitikák – főleg a négy nagy kibocsátó: Kína, az Egyesült Államok, Oroszország és India részéről – és nem csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, akkor a globális hőmérséklet emelkedése elérheti a 3-4 Celsius-fokot. Az Északi-sarkvidék területén pedig akár 6-7 Celsius-fokos plusz is lehet az évszázad második felére.

„Ez azt eredményezheti, hogy kezdetben még csak tízből egy, 2070-től viszont már akár tízből nyolc évben is jégmentessé válhat nyaranta a Jeges-tenger”

– fejtegette.

Fotókiállítás nyílt

A drámai folyamatok miatt 2019-ben egy nagyszabású nemzetközi expedíció is indult az Északi-sarkvidékre, hogy felmérje a jelenlegi állapotokat. A kutatásban 20 ország több mint száz kutatója vett részt, köztük egy magyar fotográfus, Esther Horvath is, akinek képeiből most a Mathias Corvinus Collegiumban nyílt kiállítás.

A szemmel látható klímaváltozás című tárlatot november 11-ig, regisztrációt követően bárki ingyenesen megtekintheti. További részletek ezen a felületen olvashatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. június 29. 22:00
×
×
×
×