eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: NOAA

Rejtélyes lyukak jelentek meg az óceán fenekén: senki nem érti, hogy kerültek oda - fotók

Az Amerikai Nemzeti Óceán- és Légköri Hivatal (NOAA) szerint is ember alkotta képződménynek látszanak a lukak, mintha kiásták volna azokat.

Az Atlanti-óceán fenekén, több mint 2,7 kilométeres mélységben fedezték fel a pedáns sorba rendeződő lukakat: az óceán fenekét egy távolból irányított eszközzel vizsgálták, amikor meglepetésükre ezekre a képződményekre bukkantak az Azori-szigetektől északra, írja a Sky News.

A lukak lehetnek nyomok vagy szellőzőnyílások is. Egy víz alatti vulkán közelében bukkantak rájuk, a NOAA Facebook-bejegyzése szerint pedig már korábban is felhívták rájuk a figyelmüket. Eredetük azonban továbbra is rejtély.

Közösségi oldaluk követőitől megkérdezték: mit gondolnak, vajon mi alakíthatta ki ezeket a furcsa kis krátereket? Válaszként volt, aki felvetette, hogy

egy mintavevő gép vájhatta azokat, mások pedig azt írták, az alsóbb talajrétegek mozgása közben metán szabadulhatott fel,

amely ezeken a lukakon keresztül távozott a víz felé.

A lehetséges magyarázatok közt szerepelt az is, hogy földönkívüliek miatt alakultak ki a mélyedések, esetleg itt terült el valaha Atlantisz. Egy racionalitásba jobban kapaszkodó ötlet szerint inkább úgy fest, mintha a kis lyukakon valami lefelé hatolt volna, nem pedig felfelé bújt ki. "Ha van valami az óceánfenék alatt, mondjuk egy tengeralattjáró, és az elmozdult, a szellőzőnyílásokba behullhatott az üledék" - szól a magyarázat második fele.

A kutatásnak egy víz alatti hegyvonulatot kellett volna feltárnia, de a július 23-án készült felvételek zavarba hozták a tudósokat.

A lyukak alkotta vonal egyébként nem szabályosan egyenes, és a mélyedések egymástól való távolsága sem egyforma. Az alábbi bejegyzés képei közt látható egy, amin két piros pont is van. Ez a merülőegység lézere, a pontok közti távolság 10 centiméter.

A NOAA megjegyezte: a közép-atlanti gerinc tektonikusan aktív, gyakran földrengések helyszíne, valamint hidrotermális forrásokkal tűzdelt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×