eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: Yulia Reznikov/Getty Images

Összehasonlították négy oltás hatékonyságát: így teljesítettek

A két mRNS-oltást a Janssen és a Novavax vakcinájával hasonlították össze.

A Pfizer és a Moderna oltásai bizonyultak a legerősebb védelmet nyújtó vakcináknak a 14 területet összehasonlító, egyelőre szakértői elemzés előtt álló kutatás szerint. Az elemzés során a T- és B-sejtek mellett a semlegesítő antitestek szintjét is megvizsgálták a Nature cikke szerint.

A koronavírus elleni oltások korábbi összehasonlításai gyakran különböző vizsgálatokból származó adatokat vontak össze, amelyeket esetleg kissé eltérő laboratóriumi technikákkal végeztek. A legutóbbi tanulmányban ezzel szemben a kutatók az összes vizsgált vakcinában ugyanazokat a technikákat alkalmazták.

"Ha különböző tanulmányok adatait hasonlítjuk össze, melyek közt akár egy éve készült kutatások is lehetnek, az olyan, mintha almát próbálnánk összehasonlítani a naranccsal, nagyot tévedhetünk" – mondja Shane Crotty, a kaliforniai La Jolla Institute for Immunology immunológusa, a tanulmány egyik társszerzője.

Így teljesítettek a vakcinák

Az összehasonlított oltások közt két mRNS alapú – a Pfizer és a Moderna –, egy vektoros – a Janssen – és egy fehérje alapú – a Novavax – volt.

A tapasztalatok szerint az mRNS oltások beadását követően keletkező antitestmennyiség hat hónap elteltével látványosan csökkent, ezzel ellentétben a Janssen oltása esetében stabil vagy éppen enyhén növekvő szintet mutatott. Fél év elteltével mérve is alacsonyabb volt ugyanakkor, mint az a szint, ahova az mRNS-oltások után kialakult antitestszint süllyedt.

A Novavax vakcinája két adagban alkalmazva az mRNS-oltásokhoz hasonló antitestválaszt váltott ki, viszont a fertőzött sejteket elpusztító

CD8+ T-sejtek szintje alacsony vagy mérhetetlen volt,

míg a másik három oltás e téren jól teljesített. A megállapítások a korábbi kutatások eredményeit támasztják alá, de sokkal szélesebb elemzés keretében és azonos metodológiával születtek.

Nem hirdetnek nyertest

"A tanulmánynak nem az a célja, hogy győzteseket és veszteseket hirdessen: átfogó értékelést szeretne adni különböző változókról" – mondja Alessandro Sette, a tanulmány társszerzője, a La Jolla immunológusa.

A Novavax eddig 38 országban kapott engedélyt vakcinájára. A Moderna, a Pfizer és a Janssen gyártotta oltásokat széles körben alkalmazzák világszerte.

Most az emlékeztetőket kutatják

A tanulmány mindössze 12 embernél vizsgálta a Novavax oltás hatásait, míg a másik három vakcinát egyenként 30 önkéntesnél. Emellett az elemzés az mRNS-vakcinák két adagjának hatását veszi figyelembe, az emlékeztető adagok nyújtotta védelem mértékéről így nem ad képet. Ennek oka az, hogy a szerzők 2020 végén kezdték meg a munkát, mielőtt az egészségügyi hatóságok a harmadik oltást ajánlották volna. Crotty, Sette és kollégáik most egy hasonló vizsgálatot végeznek, amely az mRNS-emlékeztetőket is értékeli.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×