eur:
397.66
usd:
358.41
bux:
74158.95
2024. október 1. kedd Malvin
Boris Johnson brit miniszterelnök látogatást tesz egy oltóközpontban a nagy-britanniai Milton Keynesben 2021. december 29-én. A brit egészségügyi miniszter bejelentése szerint a kormány az idén már nem jelent be újabb angliai járványügyi korlátozásokat, de nem zárja ki a további intézkedések lehetőségét a jövő évre, ha a koronavírus-járvány ezt szükségessé tenné.
Nyitókép: MTI/AP/pool Daily Telegraph/Geoff Pugh

Omikron: ez már nem ugyanaz a vírus

Brit adatok alapján is arra következtethetünk, hogy a legújabb variáns nem okoz annyira súlyos megbetegedéseket.

A koronavírus-járvány korábbi hullámaiban megismert katasztrofális jeleneteket magunk mögött tudhatjuk, vélekedik John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosprofesszora és az Egyesült Királyság kormányának élettudományi tanácsadója. A CNBC cikke a jelenlegi brit járványadatok elemzését idézi a szakembertől, aki megállapította, hogy bár márciusi rekordokat döntöget az Egyesült Királyságban a fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma egyaránt, az intenzíven ápoltak közt nagyon alacsony azoknak az aránya, akik be vannak oltva.

"A súlyos megbetegedések és a betegség okozta halálozás előfordulása alapvetően nem változott, mióta mindannyian be vagyunk oltva, és ezt nagyon fontos megjegyezni" - mondta a BBC4 rádiónak arra utalva, hogy az omikron sem tudott rontani az összképen.

Túl vagyunk a nehezén

"Az egy évvel ezelőtti szörnyű jelenetek, a koronavírusos betegekkel megtelt intenzív osztályok képe és a rengeteg haláleset szerintem már a múlté. Úgy gondolom, meg kell nyugtatnunk magunkat, hogy a továbbiakban sem kell arra számítanunk, hogy ezek a helyzetek visszatérnének" - vélekedik. Az omikronról is beszélt John Bell - azok táborába tartozik, akik úgy látják, nem okoz nagyobb gondot ez a variáns, mint a korábbiak.

"Úgy tűnik, hogy az omikron okozta megbetegedések kevésbé súlyosak, sokan viszonylag rövid időt töltenek kórházban.

Nincs szükségük nagy áramlású oxigénre, az átlagos kórházban tartózkodási idő három nap: ez nem ugyanaz a betegség, mint amitől egy éve rettegtünk" - mondta el.

Kevesebben kerülnek intenzívre

Egy brit kormányzati tanulmány szerint a koronavírus ezen változatával fertőzöttek sokkal kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba az emberek, mint a korábbi delta törzzsel. A brit Egészségbiztonsági Ügynökség szerint az omikronnal megbetegedő személyek

31-45 százalékkal kisebb valószínűséggel kerülnek intenzívre,

mint a delta törzzsel fertőzöttek, és 50-70 százalékkal kisebb valószínűséggel van szükségük kórházi felvételre. Egyelőre ez csak előzetes és becslésen alapuló adatgyűjtés, de egybevág a dél-afrikai adatokkal és más brit kutatócsoportok számaival egyaránt. Az ugyanakkor tény, hogy a fertőzések magas száma önmagában halálozásokhoz és az egészségügy túlterhelődéséhez vezethet.

A magas esetszám gondot okozhat így is

Danny Altmann, a londoni Imperial College immunológus professzora a CNBC-nek e-mailben nyilatkozott úgy, hogy még ha az omikron enyhébbnek bizonyul is, mint más törzsek,

a potenciális esetszám megduplázhatja vagy megháromszorozhatja a kórházi kezelésre szorulók számát az Egyesült Királyságban.

Az év végéig már biztosan nem lépnek életbe új korlátozó intézkedések Angliában: Bell szerint ez valószínűleg helyes döntés, az emberek egyébként is felelősségteljesen viselkednek és Londonban 400 alatt van a kórházi felvételek napi száma, amit egyfajta küszöbértékként tartanak számon.

Skócia, Wales és Észak-Írország ugyanakkor új korlátozások bevezetését kezdte meg az omikron terjedésének korlátozására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban. Megszólalt az országába való izraeli behatolásról Nadzsib Mikati kormányfő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×