eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Védőmaszkot viselő dolgozó a Lonza svájci székhelyű multinacionális biotechnológiai vállalat Ibex nevű épületében, ahol a Moderna amerikai biotechnológiai cég mRNA koronavírus elleni vakcinájának egy részét fogják készíteni, a svájci Vispben 2020. október 6-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Olivier Maire

Vakcinagyártók: a legnagyobb kihívás még csak most jön

A Pfizer, a Moderna és a Janssen is úgy nyilatkozott: a fair elosztás lehet az egyik legnagyobb kihívás az oltással kapcsolatban, ennek megoldása pedig még előttük áll.

Szédületes sebességgel készültek el a koronavírus elleni első kísérleti vakcinák: december elsején volt egy éve, hogy a betegség tünetei először jelentkeztek egy vuhani fertőzöttnél, a SARS-CoV-2 génszekvenálása pedig januárban lett kész. Ekkor kezdődhetett meg a tudományos munka az oltások kifejlesztésére, egyes gyártóknak tehát kevesebb, mint egy év kellett ahhoz, hogy a kezdeti ötlettől a már engedélyezett oltásig juthassanak. A Pfizer oltásával jövő héten kezdenek immunizálni Nagy-Britanniában, Amerikában pedig még ebben a hónapban engedélyt kaphat mind a Pfizer, mind a Moderna vakcinája.

A kihívások sora ugyanakkor ezzel még nem zárult le. A Pfizer már szembesült azzal, hogy idén valószínűleg csak 50 millió adagot tud majd gyártani a tervezett 100 millió helyett, és akkor arról még nem is ejtettünk szót, hogy a több tízmillió adagnyi legyártott oltást el kell juttatni a célországokba, ráadásul úgy, hogy senki se érezhesse azt, hátrányosabb helyzetben van, mert esetleg kevésbé befolyásos vagy tőkeerős, mint az, aki hamarabb kap.

Ismeretlen terep

"Még sosem csináltunk ilyesmit" – ismerte el Alex Gorsky, a Janssent tulajdonló Johnson&Johnson vezérigazgatója az NBC-nek. Gorsky a Pfizer és a Moderna vezetőjével közös interjút adott a tévécsatornának az előttük álló nehézségekről.

Az amerikai disztribúciót illetően Gorsky arról beszélt,

az egyenlőtlenségekkel teli egészségügyi rendszer is kihívás,

ő személy szerint leginkább a színes bőrű és a spanyol ajkú lakosságot félti: őket nemcsak hogy nagy mértékben sújtotta a koronavírus, hanem gyakran nem is jutnak hozzá a megfelelő színvonalú kezelésekhez.

A Moderna elnöke, Stephen Hoge szerint ők már elég korán szembesültek azzal, hogy a színes bőrű amerikaiak nem bíznak az egészségügyi rendszerben eléggé: azt vették észre, hogy közülük nagyon kevesek jelentkeztek önkéntesnek klinikai kísérletükbe, amit emiatt ki is kellett terjeszteniük.

A fertőzőség kérdéses maradt

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla nem aggódik annyira a disztribúció miatt: azt mondja, ők az engedély kiadását követően 24 óra múlva meg tudják kezdeni a szállítást. Arról is beszámolt azonban, hogy még mindig

nem tudják, az oltottak hordozhatják-e a vírust és fertőzhetnek-e.

"Ezt még kutatnunk kell, mert nem lehetünk biztosak a válaszban" – fogalmazott. Aláhúzta azt is: a kísérletekben részt vevők közül azokat, akik csak placebót kaptak, morális és etikai kötelességnek tartaná beoltani.

A három cég vezetője egyetért abban, hogy sikereik megmutatták: anyagi és üzleti akadályok hátráltatják és lassítják az oltások fejlesztését nagy általánosságban.

Nem ismertek részleteket

Hoge arról is beszámolt: ő maga sem tudhatta, hogy milyen eredményt hoz majd a klinikai teszt, amikor tájékoztatták a megfelelő fertőzési szám eléréséről, 24 óráig volt fönn, az eredményt várva.

"Ismertették a hatékonyságot, az esetszámot és azt, milyen kevés megfertőződés történt a vakcinázott csoportban. A következő húsz percből semmire nem emlékszem"

– mondta. Hozzátette: Hatalmas megkönnyebbülés volt az adatokat hallani, nem csak az előtte eltelt 24 óra, hanem az előző év, sőt, az előző tíz év munkája után.

Amerikában jelenleg még engedélyre vár a Pfizer és a Moderna terméke is, a Janssen az európai engedélyre vár. Az engedélyt kiadó FDA egyik bizottsági tagja, Paul Offit szerint körültekintő döntés várható tőlük.

"A sztenderdünk a következő lesz: megkérdezzük magunkat, beadatnánk-e az adott vakcinát saját családtagjainknak is? Ha a válasz nem, nem lépünk tovább" – fogalmazott Offit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×