eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Elon Musk, a Tesla Motors amerikai elektromosjármű-gyártó és a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat vezérigazgatója nyilatkozik a sajtó képviselőinek a Tesla Gigafactory nevű gyárának építési területén a Berlin szomszédságában fekvő Grünheidében 2020. szeptember 3-án. A Tesla első európai gyára várhatóan 2021 júliusában kezdi meg a működését.
Nyitókép: MTI/EPA/Alexander Becher

Elon Musk Teslája a vakcinabizniszbe is beszállt

A CureVac partnereként jelenleg már a harmadik verziót fejleszti az elektromos autóiról ismert cég abból a molekuláris nyomtatóból, amelyek RNS-mikrogyárként működnek majd.

Az elektromos autózás és a megújuló energia után újabb területre tettei be a lábát Musk cége: már korábban bejelentették, hogy a német CureVac partnereként akarják hozzásegíteni az emberiséget a koronavírus elleni vakcinához, mostranra pedig az ezt előállító high-tech nyomtató harmadik változatának működését finomítják. Az Elektrec cikke szerint a gyógyszercég és a Tesla közti együttműködés már a tavalyi év végén, még a pandémia előtt megkezdődött, majd idén fordulatot vett. A két cég közösen kért védjegyoltalmat "RNS-bioreaktorára", amelyet a világ minden tájára szeretnének szállítani. A nyomtató teljesen automatizált módon készíti majd a vakcinát.

A CureVac RNS-alapú oltása jelenleg a klinikai tesztek második fázisában tart. Eredetileg más influenzatörzsek elleni felhasználásra kezdtek vakcinát fejleszteni, ám a koronavírus-járvány kezdete az ő fókuszukat is a SARS-CoV-2 felé fordította. A cég az RNS stabilizálása után arra tudta rávenni azt, hogy egyes betegségekkel felvegye a harcot. Az RNS egyetlen szálból áll, visszatérő szerkezeti felépítésének köszönhetően könnyen reprodukálható biokémiai módszerrel, amihez nem szükséges élő RNS genetikai módosítása. A CureVac korábbi, a Reuters által közzétett nyilatkozata alapján

ha engedélyt kap az oltásuk, a mikrogyárak adagok százmillióit képesek elkészíteni, azt pedig akár milliárdokra is lehet majd bővíteni.

A kompakt nyomtatók nemcsak a vakcinát tudják majd előállítani a tervek szerint, hanem bármilyen beléjük programozott recept szerint tudnak gyógyszert gyártani.

Musk augusztusban, majd a múlt héten ismét látogatást tett a CureVacnál Németországban - az országban egyébként Tesla-gyárat is épít. Ezt követően a Twitteren kapott kérdéseket a CureVac-projekt státuszáról, itt osztotta meg a világgal azt is, hogy a gyógyszercég által jelenleg használt második verziónál frissebbet fejlesztenek jelenleg is.

"A szintetikus RNS-ben és DNS-ben hatalmas potenciált látok. Sok betegség gyógymódja válhat általuk szoftveres problémává"

– fogalmazott korábban szintén a Twitteren Elon Musk. Most azt is hozzátette: a molekulanyomtató a világ számára hatalmas jelentőséggel bír, de a Teslának pénzügyileg nem jelent majd ekkora nyereséget. Ez nem is olyan meglepő, figyelembe véve a Tesla évi 20 milliárd dolláros bevételét.

A CureVac a Tesla gyártásban szerzett hatalmas tapasztalatára számítva kötötte meg az együttműködést. A Tesla a vakcinafejlesztés sikeressége esetén részesülni fog majd anyagilag is a cég bevételéből, de Musk szerint a gyártást támogatóknak ezt nem szükséges figyelembe venniük.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 4. 05:36
×
×
×
×