eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézete (NIAID) által közreadott,  dátumozatlan elektronmikroszkópos kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról, amint laboratóriumban tenyésztve a narancsárga színű kórokozó előtör a környező sejtből. A 2019-nCoV néven is ismert vírus egy fertőző humán koronavírus, amely a COVID-19-nek nevezett, tüdőgyulladásos megbetegedést okozza. A mintát egy betegtől vették az Egyesült Államokban. A COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1776-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el. A 2019 december közepe óta tomboló járvány fertőzöttjeinek száma 70 548-ra nőtt.
Nyitókép: MTI/AP/NIAID-RML

Fontos felfedezés a koronavírus mutációiról

Megerősítette egy új genetikai kutatás, hogy az új koronavírus csak 2019 végén jelent meg és kezdett villámgyors terjedésbe. Azt is kiderítették a University College London kutatói, hogy ugyan a vírus mutálódik, de ez nem jelenti önmagában azt, hogy súlyosabb betegséget okozna vagy felgyorsulna a terjedésének üteme.

7600, a világ különböző részeiről származó koronavírusos betegtől származó mintát vizsgáltak meg a University College London kutatói , mely alapján megállapították, a vírus már 2019 végén elkezdte fertőzni az embereket, és az első fertőzés után extrém gyorsan kezdett el terjedni.

Ezzel meg is cáfolták azt az elméletet, hogy jóval az azonosítása előtt csendben terjedt, és ezzel bizonyos fokú immunitás alakult ki az érintett térségekben

- idézte a CNN hírét a Portfolio. A kutatásnál abból a gigantikus nemzetközi adatbázisból dolgoztak, melyben a tudósok megosztják egymással a vírus géntérképét.

A kutatók szerint az viszont szinte biztos, hogy az első hivatalosan azonosított betegek előtt már hetekkel, hónapokkal megjelent a vírus az egyes országokban.Legfeljebb a világ 10 százaléka kaphatta el a vírust jelen pillanatban.

A minták genetikai elemzése alapján kiderült az is, hogy

a vírus változik, de nem mutálódik gyorsabban vagy lassabban, mint az várható volt.

Francois Balloux, a University College London genetikai intézetének kutatója a CNN-nek elmondta, hogy nem találtak bizonyítékot arra, hogy a vírus mutációjával gyorsulna a terjedése vagy a megváltozott vírus súlyosabb tüneteket okozna.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Lévai Ferenc: páriákká váltak Magyarországon a halgazdaságok

Halastavak természetiérték-fenntartó szerepének támogatása címmel több mint hárommilliárd forintos kerettel nyílt pályázati felhívást írtak ki a haltermelőknek. Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet szóvivője szerint ez a támogatás gyakorlatilag semmire sem elég, az ágazatot magára hagyták.

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×