eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Nyitókép: A Vasa hajó néhány fedőlapjának eredeti színű reprodukciója a Vasa múzeumban, Stockholmban (Wikipédia/I, Peter Isotalo)

Értékes kincsre leltek búvárok a tenger mélyén

Svéd búvárok két, valószínűleg a 17. században elsüllyedt hajóroncsot találtak Stockholm közelében. A tengeri régészek szerint az egyik a híres svéd csatahajó, az első útján elsüllyedt Vasa testvérhajója lehetett.

Jim Hansson tengeri régész és búvár kedden fedezte fel a hajóroncsokat a Vaxholm-sziget partjai közelében, amely számos hajó hullámsírja.

Nagyon felvillanyozta, hogy egy olyan hajóroncsot fedezett fel, amely hasonlít a Vasára, már a méretében is. "Olyan érzés volt, mintha a Vasa mellett úsznék" - mondta pénteken.

A szakemberek úgy vélik, a két hajóroncs egyike a Vasa testvérhajója lehetett.

A Vasa svéd hadihajót az 1620-as években építették II. Gusztáv Adolf svéd király megrendelésére. Az elkészült 69 méter hosszú hajót korának egyik legjobban felszerelt hadihajójának tartották, 64 ágyú volt a fedélzetén. 1628-ban indult első útjára a stockholmi kikötőből, ám egy heves szélroham megbillentette, és az ágyúnyílásokon beömlő víz elsüllyesztette.

A Vasát 1961-ben kiemelték a hullámsírból, a stockholmi Vasa Múzeumban lehet megtekinteni, és az egyik legnépszerűbb turistalátványosságnak számít.

A hajóműhelyből, ahol a Vasa készült, három további hajót rendelt a király: az Applet, a Kronan és a Scepter nevű hajókat, amelyek több tengeri csatában is harcoltak.

"Úgy véljük, valamelyikük ebben a térségben süllyedhetett el" - hangsúlyozta Patrik Höglund tengeri régész és búvár.

A hajókat, amelyek roncsait most megtalálták, a régészek szerint szándékosan süllyesztették el, hogy víz alatti akadályként feltartóztassák az ellenséges hajókat.

A búvárok famintákat is felhoztak a roncsokból, hogy laboratóriumban vizsgálják meg azokat, és meghatározzák a korukat. A vizsgálat kideríti, hogy mikor vághatták ki a fákat, amelyekből a hajót ácsolták, és az archívumokból jó eséllyel ki lehet deríteni, hogy a kivágott fákból mely hajók készültek - magyarázta Hansson.

A roncsok több évszázada pihennek a tenger mélyén, de ugyanolyan jó állapotban maradtak fenn, mint a Vasa.

A régészek magyarázata szerint ennek oka, hogy a Balti-tenger vizéből hiányoznak azok a mikroorganizmusok, amelyek más vizekben élnek, és elpusztíthatnák a roncsot.

A roncsok kiemelését egyelőre nem tervezik, mert a víz nagyon jól konzerválja őket. Ehelyett egy digitális kiállításon szerepelnek majd, amelyet a hajóroncsoknak szentelt új, 2020-ban megnyíló múzeumban láthat majd a közönség.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×