eur:
392.53
usd:
362.69
bux:
72156.18
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Pixabay

60 év után új malária elleni gyógyszert dobtak piacra

A hatóságok 60 év után először engedélyezték egy új maláriagyógyszer forgalmazását az Egyesült Államokban. Az új készítményt a malária rendszeresen visszatérő, a plasmodium vivax parazita által terjesztett variánsának gyógyítására fejlesztették. A kór évente 8,5 millió embert betegít meg. A maláriának ez a fajtája nehezen kiirtható a szervezetből, mert lappangó formában éveken át megmaradhat a májban, és többször is visszatérhet.

A gyógyszer hatóanyaga, a tafenokvin a tudósok szerint „fenomenális eredmény” a betegség kezelésében. A szabályozó testületek világszerte foglalkozni kezdtek az új készítménnyel, hogy felmérjék, ajánlhatják-e maláriás betegeknek - állapítja meg cikkében az Index.

A visszatérő malária a leggyakoribb maláriafertőzés a szubszaharai Afrikában.

A gyerekekre különösen veszélyes, mivel már egyetlen szúnyogcsípés is többféle maláriát okozhat, és a betegség kiújulásai egyre gyengébbé teszik a gyerekeket.

A fertőzött személyek akaratlanul is terjeszthetik a betegséget, mert ha a parazita ismét aktívvá válik a szervezetükben, az őket megcsípő szúnyog másokra is átterjesztheti a kórt. Ez megnehezíti a betegség elleni küzdelmet.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) azért engedélyezte a tafenokvin forgalmazását, mert ez kiirthatja a parazitát a májból, így akadályozva meg a betegség kiújulását. Más gyógyszerekkel együtt is szedhető, így a friss fertőzések kezelésére is használható.

Az FDA ugyanakkor figyelmeztetett rá, hogy a készítménynek vannak mellékhatásai is: vérszegénységet okozhat az enzimhiányos betegekkel küszködőknek, ezen kívül a tafenokvin súlyosbíthatja a mentális betegségekkel küzdők állapotát. (Ez az egyik legnépszerűbb maláriagyógyszerre, a Lariamra is jellemző).

Az aggodalmak ellenére a szakértők sokat várnak a készítménytől. Úgy látják, hogy

a tafenokvin más óvintézkedésekkel, például a fekhelyek fölé telepített, a szúnyogokat távol tartó hálókkal kombinálva világszerte csökkentheti a maláriás megbetegedések számát.
Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×