eur:
392.63
usd:
362.59
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Már a szomszédban az erdők nagy ellensége

Már a szomszédban az erdők nagy ellensége

Fekete kitinpáncél fehér pötyökkel, hosszú fekete csáp fehér csíkokkal - így néz ki az ázsiai hosszúcsápú cincér. A rovar képes egész erdőket kipusztítani, és már Ausztriában is megjelent - hangzott el az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO fehéroszországi konferenciáján, amelyről Horváth Kitti európai és közép-ázsiai erdészeti szakreferens számolt be.

Sok kihívással kell szembenézni, ezek közül az egyik az új fajok terjedése – ez szerepelt a FAO minszki találkozójának középpontjában is.

A konferencián a cél az volt, hogy olyan együttműködést indítsanak el, ami lehetővé teszi, hogy együttesen lépjenek fel az invazív új fajok terjedése ellen – mondta Horváth Kitti európai és közép-ázsiai erdészeti szakreferens.

Az egyik faj, amelyre figyelni kell, az az ázsiai hosszúcsápú cincér. A rovar Kelet-Ázsiában honos, de Európában is megjelent. Magyarországon még nincs jelen, Ausztriában azonban már észlelték. Károsítja a faanyagot, ezért komoly lépéseket kell tenni a megtelepedése ellen – emelte ki.

S hogyan lehet felismerni ezt a cincért? Nagyobb testű, fényes fekete kitinpáncélján fehér pöttyök virítanak, csápjai pedig fekete-fehér csíkosak.

Horváth Kitti hangsúlyozta: fontos a megelőzés. Ha olyan szállítmány érkezik az országba, amely problémás lehet, akkor azt alaposan át kell nézni, mintát vesznek belőle, és elemzésre küldik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×