eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Megfejtették a rejtélyt, miért télen tör ki influenzajárvány

Az influenza vírusa alacsony relatív páratartalom és hideg idő esetén fertőz igazán sikeresen, ezért jellemző a télre a járványok kialakulása. A magyarázatot a legújabb állatkísérletek adták meg.

Az alacsony relatív páratartalom és a hideg stabilizálja a vírust - állapították meg a New York-i Mount Sinai Orvosi Egyetem kutatói, akik kiderítették azt is, hogy az időjárásnak nagyobb szerepe van a betegség kialakulásában, mint az emberi szervezetnek.

"Azt mindig sejtettük, hogy az immunrendszer nem olyan aktív télen, de azzal meglepve szembesültünk, hogy ennek nem igazán van jelentősége abból a szempontból, elkapjuk-e az influenzát vagy sem" - hangsúlyozta az egyetem virológusa, Peter Palese.

Hosszabb ideig lebegnek a cseppek

Amikor köhögünk, vagy tüsszögünk, apró cseppek kerülnek a levegőbe, amelyek jó ideig lebegnek, mielőtt földet érnének - vagy valaki belélegzi őket. Amikor a cseppek bekerülnek a szervezetbe, a benne rejlő influenzavírusok támadásba indulnak.

"Kiderült, hogy a vírusátadási periódus sokkal-sokkal hosszabb, ha a páratartalom és a hőmérséklet is alacsony" - tette hozzá Palese, aki úgy véli, az időjárási viszonyok lehetővé teszik a kiköhögött-kitüsszögött cseppeknek, hogy hosszabb ideig maradjanak a levegőben - vagyis könnyebben fertőzzenek. Ráadásul az alacsony páratartalom és a hideg kiszárítja a légutak vírusblokkoló nyálkahártyáit is.

Az összefüggés egyértelmű, bizonyítani azonban azért volt nehéz, mert állatkísérletekkel nem lehet modellezni a fertőzés folyamatát, ugyanis sok állatfaj - például az egér - nem adja át a másik egyednek az emberi betegségek vírusát.

A görény drága és harap

"Egyetlen állatfajon lehet modellezni a vírusfertőzést: a vadászgörénnyel. A görény azonban drága, nagytermetű és nehéz vele dolgozni - ráadásul állandóan megharapja a kutatókat" - magyarázta a nehézségeket a virológus.

A kutatókat végül egy 88 évvel ezelőtt készült tanulmány segítette ki a bajból, amelyből kiderült, hogy a tengerimalac nagyon könnyen megfertőzhető emberi köhögéssel és tüsszentéssel.

"Soha nem hittem a nagymamámnak, aki arra figyelmeztetett, hogy vigyázzak, ha hideg van, mert beteg leszek. De kiderült, hogy igaza volt" - tette hozzá a kutató.

Bár az influenza elsősorban cseppfertőzéssel terjed, a vírus megtapad, és életképes marad az ajtónyitó gombon, a korláton és más felületen is. Gyakori kézmosással tehát csökkenthető az influenzafertőzés veszélye is.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×