eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
A bronzérmes Muhari Eszter a női párbajtőr egyéni versenyének eredményhirdetésén a 2024-es párizsi nyári olimpián a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. július 27-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt – összefoglaló a magyarokról

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

ASZTALITENISZ: Póta Georgina a nap zárásaként játszott egykori klubtársával, a német színekben versenyző Shan Xiaonával. A tollszárfogással játszó, a kínai származású ellenfél négy szett után 3-1-re vezetett, de akkor az ötödik olimpiáján szereplő Póta Georgina elképesztően jól kezdett játszani, két szetet hatra, majd a döntőt nyolcra megnyerve fordított. Korábban az Ecseki Nándor, Madarász Dóra vegyes páros 4:1-re kikapott a negyedik helyen kiemelt, hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem kettőstől. Ecseki Nándor az ellenfél férfi játékosát dicsérte: „Az egész mérkőzésen világklasszis teljesítményt nyújtott. Az ötödik játszmában az én két szervámat minden nehézség nélkül beütötte, a végén is olyat fogadott, hogy azt a világon nem sok ember tudja megcsinálni. Az volt talán a különbség ezen a meccsen, hogy a személyében egy olyan világklasszis állt az asztal túloldalán, aki egyesben is rengeteg évet töltött el a világranglistán a top tízben.”

EVEZÉS: Pétervári-Molnár Bendegúz a harmadik helyen végzett futamában, s ezzel egyenes ágon bejutott a keddi negyeddöntőbe. „Nagyon durva pálya volt! Előzetesen tolószélre számítottunk, de ez nem az volt, enyhe ellenszél volt, úgyhogy ez tényleg kőkemény pálya volt. Még tolószélben vagy szélcsendesben is jó időnek számít egy ilyen hét percen belüli idő. Szerettem volna inkább az első helyeken tovább jutni, de végtére is a továbbjutás a fontos és ez megvan. Elégedett lehetek, de a negyeddöntőben több kell majd" - mondta az M4 Sportnak nyilatkozva.

KERÉKPÁR: Valter Attila a 22. helyen végzett a férfi egyéni időfutamban. „Két hete tudtam meg, hogy indulhatok, amikor már megvolt az idejegyem, holnapra. Úgyhogy eléggé megváltozott a programom, de gyakorlatilag egyből mondtam, hogy persze, hogyne akarnék jönni. Olimpiáról van szó és nagyon szívesen magamra húzom a magyar válogatott mezt. Egy picit azért tudtam készülni az időfutamra, de nem kifejezetten sokat. Csodát pedig nem lehet tenni. Az eső miatt egyértelműen óvatosabb voltam, nem érte volna meg nekem most elesni. Viszont úgy érzem, hogy ha egy évet készültem volna rá, akkor is maximum tíz másodperccel mentem volna jobbat" – mondta az M4 Sportnak.

KÉZILABDA: Vereséggel kezdett a férfi válogatott. Chema Rodriguez együttese nyolcgólos hátrányban is volt az első félidőben. Innen sikerült felzárkózni, de a hajrát az egyiptomi csapat bírta jobban és 35-32-re nyert.

LOVASSPORT: Kaizinger Balázs bemutatta kűrjét Herr Cooles Classico nyergében az olimpia lovastusa egyéni versenyének díjlovagló számában. Az első számban a 62. helyen végzett, összesen 64-en indulnak. Versenye vasárnap folytatódik.

SPORTLÖVÉSZET: A legjobb hír, hogy Major Veronika megnyerte az alapversenyt női légpisztolyban, s ezzel magabiztosan bekerült a vasárnapi nyolcas döntőbe. Fábián Sára 33. helyezett lett. A Mészáros Eszter, Péni István, a légpuska vegyes csapat a 28-as mezőnyben a 20. helyen végzett.

TORNA: Mészáros Krisztofer a tizennegyedik helyen bejutott az egyéni összetett döntőjébe. Kedvenc szerén, talajon rontott, korláton remekelt, de nem jutott a szerenkénti döntőkbe.

ÚSZÁS: A Németh Nándor, Szabó Szebasztián, Jászó Ádám, Kós Hubert összeállítású magyar 4x100-as váltó a nyolcadik helyen végzett. A női váltó, Senyánszky Petra, Ábrahám Minna, Ugrai Panna, Pádár Nikolett összeállításban tizedik lett, nem jutott a fináléba. A 400 méteres gyorsúszásban Sárkány Zalán egyéni csúccsal 14., Késely Ajna pedig a 13. helyen végzett.

VÍVÁS: Muhari Eszter harmadik lett a párbajtőr női egyéniben, élete első olimpiáján. Öt asszójából négyet megnyert, csak az elődöntőben, a francia Mallótól kapott ki. A férfi kardvívók csalódást keltettek teljesítményükkel, bár mind Szatmári András (Boladé Apithy ellen 13-15), mind Gémesi Csanád (Fares Ferjani ellen 14-15) is vitatható bírói döntésekkel szenvedett vereséget. Gémesi ráadásul, első asszójában, 15-10-re megverte az amerikai világbajnokot, Eli Dershwitzet. Szilágyi Áron nagyon gyenge napot fogott ki, szinte semmi sem sikerült neki. A kanadai Fares Arfa 15-8-ra győzte le.

VÍZILABDA: A női válogatott a mérkőzés elején 3-0-ra „elengedte” a hollandokat, de aztán kiegyenlített, igaz, a vezetést nem sikerült egyszer sem megszerezni. Negyven másodperccel a vége előtt a hollandok vezetést szereztek, az utolsó támadásunkhoz még Magyari Alda is felúszott, de Keszthelyi Rita lövése után a labda a kapufáról kifelé pattant. A hollandok lőttek egy üreskapus gólt, 10-8-ra nyertek.

Az olimpiai éremtáblázatot itt tekinthetik meg.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×