eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Ha nem lesz világösszefogás, tovább mutálódik a vírus - a nap hírei

Újabb 41 ember halt meg a koronavírus okozta betegben Magyarországon. Nemzetközi összefogást szorgalmaz a pandémia ellen az ENSZ főtitkára. Határozott uniós választ sürget a Ryanair járatának előző napi minszki földre kényszerítése miatt az Európai Bizottság elnöke. Az InfoRádió legfontosabb hétfői hírei.

Egy nap alatt 41 ember halt meg a koronavírus okozta betegség szövődményeiben Magyarországon és 258-nál igazolták a kórokozót. 1.420 beteget ápolnak kórházban, közülük 169-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív fertőzöttek száma 102 és fél ezer körülire csökkent. A járvány kezdete óta már több mint 802 ezren kapták el a vírust és 29 ezer 560 ember halt meg a betegségben. 5 millió 23 ezer embert oltottak be, közülük több mint 3 millió 12 ezren a második vakcinát is megkapták.

Világszerte már csaknem 167 millió ember fertőződött meg a koronavírus-járványban. Egy nap alatt 480 ezer új fertőzöttet regisztráltak. A halálos áldozatok száma megközelíti a 3 és fél milliót.

Indiában meghaladta a 300 ezret a koronavírus halálos áldozatainak száma. Az Egyesült Államok és Brazília után az ázsiai országban halnak meg a legtöbben a Covid-19 betegség szövődményeiben. A járvány lassítása érdekében India több állama kijárási korlátozásokat léptetett életbe és gyorsította oltási programját.

Nemzetközi összefogást sürgetett a koronavírus-járvány ellen az ENSZ főtitkára. António Guterres az Egészségügyi Világszervezet tagállamainak genfi éves értekezletén hangsúlyozta: a közös fellépés híján a kórokozó tovább mutálódik a szegényebb országokban, ez pedig több százezer ember halála mellett lassítja a világgazdaság újjáéledését is. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója kijelentette: minden ország lakosságának legalább 30 százalékát be szeretnék oltani az év végéig.

Határozott uniós választ sürget a Ryanair járatának előző napi minszki földre kényszerítése miatt az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen közölte: a tagállami vezetők szankciók bevezetésének lehetőségéről tárgyalnak az incidens felelőseivel szemben. Vasárnap a minszki légi irányítás bombafenyegetésre hivatkozva leszállásra szólította fel a litván fővárosba tartó gép pilótáit. A fehérorosz rendőrök a landolás után őrizetbe vették Raman Prataszevicset, az egyik ellenzéki platform volt főszerkesztőjét.

Megtiltotta a fehérorosz légtér használatát a Litvániából induló és oda érkező repülőgépeknek a balti ország közlekedési minisztere. Hasonló intézkedést jelentett be több légitársaság is. A Ryanair vezérigazgatója nyilvánvalónak nevezte, hogy a belarusz állambiztonsági szolgálat ügynökei is a Minszkben földre kényszerített járaton utazhattak. A litván hatóságok korábban arról számoltak be, hogy az Athénból Vilniusba tartó gép utasai közül öten nem érkeztek meg a balti ország fővárosába.

A miniszterelnök szerint a klímavédelem költségeit a nagy szennyező cégeknek kell megfizetniük. Orbán Viktor elfogadhatatlannak nevezte, hogy a költségeket az európai polgárokra hárítsák. Hozzátette: az összeg egy átlagos magyar család esetében havonta 20 ezer forint is lehet.

Szolidaritását fejezte ki Jakab Péterrel az ellenzéki szövetség. A Demokratikus Koalíció, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd közös közleménye úgy fogalmaz: a jelenlegi kormányzat milliós büntetésekkel akarja elhallgattatni az igazságot kimondó képviselőket, csorbítva ezzel demokratikus ellenőrző tevékenységüket.

Püspökké szentelték Balog Zoltánt. A Dunamelléki Református Egyházkerület tavaly novemberben megválasztott püspöke a Nagykőrösön tartott istentiszteleten a közösséghez szólva úgy fogalmazott: nem a püspöknek van egyházkerülete, hanem fordítva. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek arra figyelmeztetett, hogy az új kihívások és lehetőségek között egyre nagyobb szükség van a keresztények összetartására, egységére.

Példaértékűnek nevezte a budapesti vizes Európa-bajnokság rendezését a sportért felelős államtitkár. Az Európai Úszó Szövetség alelnöki tisztségét is betöltő Szabó Tünde elmondta: a kontinensviadal az olimpia egyfajta főpróbája is volt, mivel a sportolókra hasonló buborékrendszerű lebonyolítás vár Tokióban is. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke kiemelte: a magyar versenyzők a várakozást felülmúlva összesen 15 érmet, köztük 5 aranyat nyertek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×