eur:
401.88
usd:
370.82
bux:
74149.39
2024. október 21. hétfő Orsolya
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Kim Dzsongün észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke beszélget Phenjanban 2024. június 19-én, Putyin kétnapos észak-koreai látogatása idején.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat pool/Gavriil Grigorov

Kaiser Ferenc: Észak-Korea már most is nagyon jól keres az orosz–ukrán háborúval

Az ukrán elnök szerint tízezer észak-koreai katonát vetne be Oroszország a fronton. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense az InfoRádióban azt mondta: Oroszország külföldön is toboroz, az észak-koreaiak jelenlétére azonban egyelőre nincs bizonyíték, de nem is lehet kizárni.

Az ukrán elnök szerint Észak-Korea már nemcsak fegyverekkel, hanem katonákkal is támogatja Oroszországot. Volodimir Zelenszkij brüsszeli sajtótájékoztatóján országa hírszerzésére hivatkozva azt mondta, az észak-koreai csapatok ott vannak az Oroszország által megszállt ukrán területeken, és kiképzést kapnak. „Körülbelül tízezer észak-koreai katonáról tudunk, és arra készülnek, hogy bevetik őket ellenünk” – hangsúlyozta az ukrán elnök.

Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense azt mondja, emberhiánnyal küzd az orosz hadsereg, mivel hivatalosan nem háborúzik az ország, nincs általános mozgósítás. A korábbi részleges mobilizáció pedig az orosz vezetés számára presztízsveszteséggel zárult, mintegy egymillió katonakorú férfi menekült el szülőföldjéről. A hadsereg így válogatott módon próbál katonákat toborozni a szakértő szerint.

„Amit tudunk, hogy a börtönökből toboroznak az oroszok, de rengeteg hír szólt arról, hogy Szerbiában is toboroztak, amíg a szerb kormány fel nem lépett ellene. Kubában kényszersorozzák a közép-ázsiai országokból érkező vendégmunkások egy részét, leitatják őket, és mire magukhoz térnek, már az orosz hadsereg tagjai, és nem emlékeznek rá, hogyan írtak alá” – fejtette ki.

Kaiser Ferenc arra is kitért, hogy Észak-Korea már több millió tüzérségi lőszerrel és ballisztikus rakétákkal is támogatta Oroszország Ukrajna elleni háborúját. Az oroszok oldalán harcoló észak-koreai katonákra azonban nincs bizonyíték, bár ki sem zárható. Megfogalmazása szerint Észak-Korea már most is nagyon jól keres ezzel a háborúval: „nem is mindig pénzt kap, hanem rengeteg élelmiszert, amely egy olyan diktatúrában, ahol a népesség 20-30 százaléka állandó jelleggel éhezik, ez nagyon jó dolog”. Ráadásul így csökkenti a Kínától való diplomácia és egyéb függését is a phenjani rezsim – tette hozzá.

A NKE docense megjegyezte, észak-koreai mérnökök ugyanakkor ballisztikus rakétáik bevetésekor biztosan segítik az oroszokat, sőt, a nyugati haditechnika tanulmányozására megfigyelőket is küldött Phenjan az orosz frontra. Azt is hozzátette, egyes információk szerint Oroszországban a Szovjetunió megszűnése óta is képeznek észak-koreai katonatiszteket, így kommunikációs problémák sem lennének egy Észak-Koreából érkezett zászlóalj bevetésénél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Győzelmi stratégiája okozhatja a vesztét a moldovai elnöknek

Moldovában elnökválasztást és az uniós csatlakozásról szóló konzultatív népszavazást tartottak a hétvégén. Előbbi a regnáló elnök első fordulós győzelmét hozta, ám hogy a második fordulót is megnyeri-e majd, az nyitott kérdés Pászkán Zsolt, a Külügyi Intézet külső munkatársa szerint.

Koji László: Magyarországon is sikere lehetne az úgynevezett osztott tulajdonú lakásoknak

Az építőipar jelentős részét helyzetbe hozza a kormány által bejelentett új gazdaságpolitikai akcióterv, és emellett várhatóan abban is sokat segít majd, hogy megoldja sok fiatal lakhatási gondját – mondta az InfoRádióban az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnöke. Beszámolt egy itthon teljesen új lakásvásárlási konstrukcióról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy baj van az állami bevételekkel, teljes adóreform kellene

Nagy baj van az állami bevételekkel, teljes adóreform kellene

Szinte alig esik szó róla, de egyre nagyobb a baj a világ adórendszereivel, ami egyre erősebb nyomást helyez az egyes országok költségvetéseire. Az államoknak egyre több és több pénzre lesz szükségük az elöregedő népesség ellátására, valamint a klímaváltozás hatásainak tompítására. Egyelőre hiányoznak a válaszok rá, mit és hogyan kellene megváltoztatni, de az Európai Bizottság 2023-as közkiadásokról szóló jelentése, valamint az abban felvázolt gazdasági helyzet- és jövőkép alapján már most égető szükség lehet egy reformra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×