eur:
401.48
usd:
369.72
bux:
75170.39
2024. október 16. szerda Gál
Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kormánya győzelmi tervét ismerteti a parlament rendkívüli ülésén Kijevben 2024. október 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Az ukrán elnöki sajtószolgálat felvétele

Ismertette titkos részeket is tartalmazó győzelmi tervét az ukrán elnök

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerdán a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.

Zelenszkij beszédét online közvetítették az ülésteremből. Az elnök hangsúlyozta, hogy Oroszország nem keresi a tisztességes békét, "az agresszor állam vezetője, Vlagyimir Putyin megőrült, és háborút akar". Szerinte az orosz elnök nem fog megváltozni, senkire se hallgat. "Ukrajnának és partnereinek ezért együtt kell megváltoztatniuk a körülményeket, hogy a háború véget érjen, hogy az Oroszországi Föderáció békére kényszerüljön" - szögezte le.

Zelenszkij ismertetése szerint az új béketerv első, és "nagyon fontos" pontja Ukrajna csatlakozási meghívása a NATO-ba, méghozzá azonnal. "Ez jelent számunkra bizonyosságot arról, miként látják a partnerek Ukrajna helyét a biztonsági architektúrában" - tette hozzá.

A terv második pontja az ukrán védelem megerősítése és a háború oroszországi területekre történő további kiterjesztése. "Ennek az elemnek van egy titkos alkalmazása" - jegyezte meg az elnök.

A harmadik pont az orosz agresszió visszaszorításáról szól. Ennek is van egy titkos része, amelyről csakis az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Olaszország vezetői tudhatnak. Kifejtette: Kijev azt javasolja, hogy a jövőbeli orosz agresszió megakadályozása érdekében olyan átfogó támogatási csomagot fogadjanak el, amely nem tartalmaz nukleáris fegyvereket.

A negyedik pont Ukrajna stratégiai és gazdasági potenciáljának erősítéséről szól. Ehhez is tartozik egy titkos melléklet, amelyet Ukrajna csak az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak ad át, ez valamilyen megállapodás megkötését irányozza elő Kijev és partnerei között.

Az ötödik pont a háború utáni időszakra készült. Eszerint fel kell használni az ukránok harctéri tapasztalatait a NATO és Európa egészének védelme érdekében. Kijev azt javasolja, hogy a háború után az amerikai hadsereget ukrán katonákkal váltsák fel Európában.

Zelenszkij hangsúlyozta:

ha most elkezdik végrehajtani győzelmi tervét, 2025-ben véget érhet a háború.

Rámutatott arra, hogy a tervben pontjainak többségénél megjelölték, meddig kell végrehajtani. Kifejezte meggyőződését, hogy terve megvalósítható, de ez a partnereken múlik.

Az elnök beszédében kitért Észak-Koreának a háborúban játszott szerepére. Kijelentette, hogy Phenjan nemcsak fegyverekkel látja el Oroszországot, hanem embereket is küld oda, akiknek orosz gyárakban kell dolgozniuk. "A Putyinnal együttműködő bűnözők koalíciója ma már magában foglalja Észak-Koreát, a Kim családot, amely több mint 20 millió koreai embert tart rabszolgaságban. Hírszerzésünk nemcsak az Észak-Koreából Oroszországba szállított fegyvereket, hanem munkások szállítását is rögzítette a háborúban elesett oroszok pótlására" - mondta, hozzátéve, hogy már észak-koreai katonák is vannak az orosz hadseregben. Zelenszkij szavai szerint köztudott az iráni "rezsim" Putyinnak nyújtott segítsége is, valamint Kína együttműködése Oroszországgal. "A nyilatkozatok ellenére Peking tartózkodik a valóban komoly, hatékony lépésektől, amelyek megállíthatnák Putyint, az orosz agressziót és az ENSZ Alapokmányának Oroszország általi megsértését – szögezte le az ukrán elnök.

Ruszlan Sztefancsuk házelnök Zelenszkijnek a parlament és a frakciók vezetőivel tartott zárt tanácskozása utáni sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a törvényhozás egyhangúlag támogatja az elnök győzelmi tervét.

Címlapról ajánljuk
Egyes ellenzéki pártok megszűntek létezni az emberek értelmezési tartományában – elemző az IDEA-felmérésről

Egyes ellenzéki pártok megszűntek létezni az emberek értelmezési tartományában – elemző az IDEA-felmérésről

A parlamenti frakcióval rendelkező Jobbik, MSZP, Párbeszéd és LMP is nulla százalékot ért el mind a teljes népességen belül, mind a biztos pártválasztók körében az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatása során, ami a politikai elemző szerint unikális a magyar és a globális politikatörténetben egyaránt. A biztos szavazóknál a Fidesz 39, a Tisza Párt 37 százalékon áll a felmérés szerint. Ezt is kommentálta.

Ismertette titkos részeket is tartalmazó győzelmi tervét az ukrán elnök

A béke elérése Ukrajna partnerein múlik, nem Oroszországon - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a parlamentben, ahol ismertette az öt pontból és három titkos mellékletből álló, győzelminek nevezett tervét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.17. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×