eur:
393.63
usd:
351.68
bux:
72949.64
2024. augusztus 24. szombat Bertalan
Emmanuel Macron francia elnök a náci megszállással szembeni francia ellenállás évfordulójáról tartott megemlékezésen a Párizs közeli Suresnes-ben lévő Valerien-hegyen 2024. június 18-án. 84 évvel ezelőtt ezen a napon Charles de Gaulle francia tábornok felhívást intézett honfitársaihoz a BBC brit közszolgálati rádióban, hogy vegyék fel a harcot a megszállókkal és a nácikkal tűzszünetet kötő Vichy-kormánnyal szemben. De Gaulle hamarosan megkezdte a katonai ellenállás megszervezését, a Szabad Francia Erők felállítását.
Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin

Yann Caspar: Emmanuel Macron kihasználta a francia baloldalt

Nagyon jó taktikai lépésekkel halad a francia elnök a napokban, de kérdés, mennyire lehet hosszabb távon eredményes – értékelt az InfoRádióban Yann Caspar, a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója.

Franciaországban széleskörű koalíciót sürget a stabil kormányzáshoz az államfő, miután senki sem szerzett kellő többséget a nemzetgyűlési választásokon. Emmanuel Macron arra szólított fel minden olyan politikai erőt, amely azonosul a köztársasági intézményekkel, a jogállamisággal, a parlamentarizmussal, az európai orientációval és a francia függetlenség védelmével, hogy kezdjen őszinte és lojális párbeszédet egy szilárd, szükségszerűen plurális többség megteremtése érdekében. A francia államfő szerdán először szólalt meg a parlamenti választások vasárnapi, második fordulója óta.

"Emmanuel Macron azt akarja kifejezni, hogy lényegében az egész francia politikai élet egy hatalmas csatatér lett, ő az egyetlen szereplő, aki áll a csatatér közepén, és nélküle nem lehet semmit csinálni" – fogalmazott az InfoRádióban a Mathias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója. Yann Caspar hozzátette, elméletileg létrejöhet a nagykoalíció, de ennek a hosszú távú stabilitása kérdéses.

"A baloldali blokknak továbbra is az a célja, hogy mivel ők kapták a legtöbb képviselői helyet vasárnap este, kormányt is alakítson, de csak ez a blokk nem tud egyedül hatalomra kerülni, hiszen nincsen többsége. Vagyis Emmanuel Macron kihasználta a baloldalt arra, hogy megakadályozza a második fordulóban, hogy Marine Le Penék vegyék át a hatalmat, de levelében elég egyértelműen kifejezte, hogy a néhány éve a francia politikában működő republikánus front baloldali szárnya semmiképpen sem tölthet majd be szerepet a következő kormányban. Vagyis

három blokk létezik a francia politikában, és Emmanuel Macron próbál uralkodni a három blokk fölött, és elosztogatni a szerepeket.

A háttérbe vonul, nagyon keveset kommunikál" – fogamazott Yann Caspar. Hozzátette: taktikailag nagyon jó lépéseket tesz a napokban Emmanuel Macron, de nagyon instabil lesz ez hosszabb távon, hiszen például jön a párizsi olimpia, aminek vannak egyebek mellett biztonsági kockázatai.

Hétfőn az élen végzett baloldali szövetség arra szólította fel az államfőt, hogy azonnal forduljon az Új Népfronthoz, hogy az kormányt alakíthasson. Bár a baloldalnak nincs meg a kormányzáshoz szükséges 289 mandátuma, a négy pártból álló baloldali blokk egyedül kíván kormányozni. A baloldalon belül, illetve a centrista elnöki tábor és a hagyományos jobboldal között is folytatódtak az egyeztetések a kormányalakítási lehetőségekről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Emmanuel Macron példátlan és történelmi összefogást készít elő, de nem mehet biztosra

Nincs sok esély egy nagykoalíció megalakulására, az azonban biztosnak tűnik, hogy Emmanuel Macron pártszövetsége benne lesz az új francia kormányban – mondta az InfoRádióban Szűcs Anita, a Budapesti Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének docense. A Franciaország-szakértő szerint nem valószínű, hogy az előre hozott választásokat megnyerő Új Népfront miniszterelnök-jelöltje lesz az új kormányfő.

Robert Fico: nagyon feszült most a helyzet, párbeszédre van szükség

Jelenleg az ország és a társadalom működésével kapcsolatos alapvető kérdésekben is nehéz társadalmi konszenzust elérni – jelentette ki a szlovák kormányfő a társadalmi helyzetet értékelő beszédében. Robert Fico szerint nemcsak a belpolitikában, hanem a külpolitikában is szükség van a vélemények ütköztetésére, és bejelentette, hogy ősszel több távol-keleti országba is ellátogat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×