eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Földközi-tenger, 2024. február 25.A brit védelmi minisztérium (MOD) által közreadott felvételen bevetésre indul a brit királyi légierő (RAF) egyik Typhoon FGR4 harci repülőgépe a jemeni húszi lázadók állásai elleni újabb brit-amerikai katonai művelet idején, 2024. február 24-én egy meg nem nevezett légitámaszponton a Földközi-tengeren. A londoni védelmi minisztérium szerint a két szövetséges légierő négy Typhoonnal nyolc jemeni helyszínen összesen tizennyolc célpontra mért precíziós csapásokat, válaszul a húszik által kereskedelmi és hadihajók ellen elkövetett folytatódó vörös-tengeri támadásokra.
Nyitókép: MTI/EPA/MOD/RAF

Megint bombatalálatok érték a húszi lázadók katonai bázisait

A brit és az amerikai légierő közös akciójának célja az volt, hogy visszatartsa a jemeni húszi lázadókat a vörös-tengeri és az ádeni-öbölbeli tengerhajózás elleni folyamatos támadásokban.

Ismét támadásokat indított a brit és az amerikai légierő a jemeni húszi lázadók katonai létesítményei ellen. A londoni védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a közös művelet célja az volt, hogy visszavesse a húszik kapacitásait a vörös-tengeri és az ádeni-öbölbeli tengerhajózás elleni folyamatos támadások végrehajtására. A tárca közölte: ezekben a támadásokban ártatlan vietnámi és Fülöp-szigeteki tengerészek vesztették életüket, több kereskedelmi hajó megrongálódott, a Rubymar nevű brit teherhajó pedig elsüllyedt.

A felderítési adatok alapján sikerült azonosítani a jemeni Hodeida kikötőváros közelében, két helyszínen számos olyan épületet, amelyekben drónok földi irányító létesítményei működtek. Ezekben az épületekben a húszik nagy hatótávolságú drónokat is tároltak.

Sikerült azonosítani olyan föld-levegő típusú fegyvereket is, amelyeket a húszik a tengerhajózás védelme érdekében folytatott szövetséges műveletek hátráltatására használtak.

A brit védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy Hodeidától délre, ugyancsak a jemeni tengerparton sikerült azonosítani több olyan húszi létesítményt, amelyeknek szerepük volt a tengerhajózás elleni hadjárat vezénylésében és ellenőrzésében.

A csütörtök éjjeli műveletben a brit királyi légierő (RAF) Typhoon FGR4 típusú harci repülőgépei ezeken a helyszíneken hajtottak végre légitámadásokat Paveway IV irányított bombák bevetésével. A műveletet Voyager üzemanyag-utántöltő repülőgépek támogatták. A minisztérium megjegyezte:

a légicsapások tervezői a lehető legnagyobb gondossággal törekedtek a polgári lakosságot és a nem katonai jellegű infrastruktúrát érintő kockázatok minimalizálására.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók rendszeresen támadnak kereskedelmi és hadihajókat a Vörös-tengeren és környékén azóta, hogy Izrael hadműveleteket kezdett a gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet ellen. A brit és az amerikai légierő az elmúlt hónapokban is többször támadta a húszik jemeni katonai létesítményeit.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

Vámos Petra: Félelem nélkül, bátran és vagányan játszunk

A női kézilabda-válogatott már Telkiben gyakorol a párizsi ötkarikás játékokra. Vámos Petra szerint lesz még bőven izomláz, küzdelmek és sok izzadtságcsepp, de mindent megér, hogy az olimpiára készülhetnek. A 23 éves irányító úgy látja, sokat fejlődött a csapat fél év alatt, és majd a korai meccsekhez való alkalmazkodás sem lehet akadály.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×