eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita
Nyitókép: Pixabay

Több ország is támogatja, visszaszorítanák a biológiai kalózkodást

Nemzetközi egyezmény elfogadásán dolgozik az ENSZ a biokalózkodás ellen, vagyis a biológiai erőforrások és a tradicionális közösségeknek a biológiai forrásokkal kapcsolatos tudásának jogosulatlan használata megakadályozása érdekében. A tervek szerint szankciókkal sújtanák azokat az országokat vagy vállalatokat, amelyek megsértik az egyezményt.

Hétfőn Genfben kezdődött nemzetközi konferencia a megállapodás szövegének kidolgozására mintegy 1200 diplomata és kormányzati képviselő részvételével. A cél megakadályozni, hogy vállalatok vagy tudósok növényeket vagy egyéb organizmusokat tulajdonítsanak el más országokból, hogy aztán azokból nagy értékű termékeket, gyógykészítményeket állítsanak elő. Azokat az országokat, ahonnan biológiai erőforrásokat tulajdonítanak el, valamilyen formájú kártérítés illetné meg az elképzelések szerint. A vállalatoknak a jövőben fel kellene tüntetniük, honnan származnak a termékeikhez használt alapanyagok, így a származási országok ellenőrizni tudják majd, hogy a beszerzések a szükséges engedélyek és megfelelő haszonmegosztási szerződések birtokában történtek-e.

Az afrikai országok nevében Kenya képviselője elmondta: a kontinensen élő közösségek mindeddig legtöbbször nem részesültek a hagyományos tudásuk alapján és az erőforrásaik felhasználásával elkészült termékek forgalmazásából nyert profitból.

Több mint 20 éve folynak tárgyalások a biokalózkodás elleni egyezményről. A kezdeményezők azt akarják elérni, hogy ha valaki szabadalmaztatni szeretne egy terméket, akkor kötelező legyen feltüntetni a biológiai összetevők származási helyét, illetve azt is, hogy a termék előállításhoz használták-e valamilyen tradicionális közösség szaktudását. A genfi konferencia résztvevői legkésőbb május 24-ig szeretnék elfogadni a tervezett egyezmény szövegét.

A brazíliai őslakos Huni Kuin közösség vezetője, Ninawa törzsfőnök, aki maga is részt vesz a genfi egyeztetéseken, az AFP francia hírügynökségnek hangsúlyozta, hogy népe a hagyományos tudása révén nagyon sokat adott az emberiségnek, viszont elmondása szerint Dél-Amerikában számos vállalat engedély nélkül kisajátítja az őslakosok tradicionális ismereteit, és a helyi növények felhasználásával állít elő gyógykészítményeket és parfümöket. Az általa vezetett, nagyjából 20 ezer fős közösség komoly fenyegetésként éli meg a biológiai kalózkodást. Kiemelte, hogy ezek az ősi tudások a közösség spirituális életében játszanak fontos szerepet, és nem gazdasági erőforrások.

Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×