eur:
397.24
usd:
357.75
bux:
74085.56
2024. október 1. kedd Malvin
Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagút bejáratánál, a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnban, az erezi határátkelőhely közelében 2023. december 17-én. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Atef Szafadi

Belga uralkodó: a közel-keleti konfliktus erőszakosságát nem szabad Belgiumba importálni

A közel-keleti konfliktus "hihetetlen erőszakosságát" nem szabad Belgiumba importálni - jelentette ki Fülöp belga király karácsony alkalmával elmondott hagyományos beszédében vasárnap.

Az uralkodó videóüzenet formájában közzétett karácsonyi beszédében emlékeztetett, hogy a nemzetközi színteret idén a fegyveres konfliktusok és háborúk uralták úgy Ukrajnában, mint Kongóban vagy Szudánban, majd azt mondta: "az elmúlt hónapokban pedig példátlan erőszaknak lehettünk tanúi a Közel-Keleten".

"Idén ismét sötét időket éltünk át" - fogalmazott Fülöp belga király, majd hozzátette: "gondolataink a terrorizmus és az elviselhetetlen háborús cselekmények sok áldozatával vannak".

Kijelentette: Belgiumnak példát kell mutatnia az által, hogy a belga társadalomban eltérő származású és vallású emberek közös jövőt építenek. Belgiumnak olyan ország példáját kell mutatnia, ahol teljes a kultúrák közötti egyetértés - mondta.

Fülöp fontosnak nevezte a megosztottság elutasítását, és azt mondta: "az nem jó", ha a társadalomban táborok jönnek létre. Törekedni kell arra, hogy belga társadalom inspiráló legyen, sohasem megosztó - jelentette ki.

"Sajnos a kirekesztésből, a hátrányos megkülönböztetésből vagy a rasszizmusból fakadó erőszak továbbra is jelen van társadalmunkban" - fogalmazott a király, hivatkozva a családon belüli és a szexuális erőszak mellett a verbális erőszakra, amely - szavai szerint - gyakran az internet névtelensége révén terjeszkedik.

"Az elbátortalanító és megbénító félelemnek és gyötrelemnek, végső soron az erőszaknak egy létfontosságú erővel állhatunk ellen: a remény erejével" - fogalmazott.

Tavalyi beszédéhez hasonlóan Fülöp a globális felmelegedés kérdésével is foglalkozott, úgy ítélve meg, hogy az ENSZ 28. nemzetközi éghajlatváltozási konferenciájának (COP28) következtetései "biztatóak". A globális felmelegedés kapcsán a belga király szerint nem naivitás szintén a remény szó választása. Szavai szerint ugyanis a remény energiát ad az olyanokkal való érintkezés által, akik ugyancsak elkötelezettek egy "jobb világ építése mellett".

"A remény ereje a mi gyermekeinkben van, azokban, akik ma és holnap megszületnek. Mert minden új nemzedék erős elkötelezettséget hordoz magában egy jobb jövő építésére" - fogalmazott.

A világot jelenleg jellemző "működési zavarokra" nem a megosztottság szellemében, hanem az együttműködés, a közjóra törekvés által egy fenntartható világ érdekében kell választ találni - zárta karácsonyi gondolatait a belga uralkodó.

Címlapról ajánljuk
Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Kövér László Orbán Balázsról, a Tisza Pártról és a jegybankelnök megválasztásáról

Aki államtitkári pozíciót tölt be, az ne kezdjen el értelmiségi módon viselkedni és okoskodni, mert hibát követ el, vagy ha nem is követ el hibát, de megkeresik benne azt a lehetőséget, hogy ellene fordítsák azt, amit mondott – mondta Kövér László, az Országgyűlés és a Fidesz országos választmányának elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a költségvetés elfogadásának várható időpontjáról, a leendő jegybank elnök személyéről, az amerikai elnökválasztásról és az Európai Unió és Magyarország jövőbeni kapcsolatáról is.

"Libanon az ország történetének egyik legveszélyesebb szakaszába ért"

Heves összecsapások folynak az izraeli hadsereg egyik hadosztálya és a Hezbollah között Dél-Libanonban, miután Izrael kedd hajnalban a határt átlépve "korlátozott hadműveletet" indított a síita milícia infrastruktúrájának felszámolására, hogy ne támadhassa az észak-izraeli településeket - közölte az izraeli hadsereg (IDF).
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×