eur:
387.11
usd:
356.42
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál
Back view of a female teacher teaching large group of elementary students in the classroom.
Nyitókép: skynesher/Getty Images

Iskolák és óvodák bezárása fenyeget Németországban

A járványhullám és a pedagógushiány különleges megoldást hozhat.

A felső légúti megbetegedések, az influenza egyre gyorsabban terjed Németországban, miközben ismét növekszik a koronavírus-fertőzöttek száma is. Hivatalos adatok szerint míg az előbbi nagyobb számban a fiatalabb generációt sújtja, a koronavírus főként az idősebbeket. Az őszi-téli megbetegedési hullám az iskolákban és az óvodákban tovább fokozta az amúgy is súlyos pedagógus-, illetve személyzethiányt.

A javasolt "megoldás" vitatott. Elsősorban egészségügyi szakértők ugyanis felvetették az általános iskolákra, a napközi otthonokra és az óvodákra vonatkozó országos átmeneti zárlat bevezetését. Az ARD közszolgálati rádió- és televízió beszámolója szerint ezt az egész országra kiterjedő megbetegedési hullámmal, ebből fakadóan pedig a pedagógus- illetve a személyzet hiányának várható erősödésével indokolták.

Oktatási szakértők ugyanakkor az iskolabezárások kockázataira figyelmeztettek. Edgar Bohn, a német általános iskolai szövetség elnöke elismerte, hogy az iskolák többségében a személyzeti helyzet kritikus, a pedagógushiány szinte elviselhetetlen. Utalt ugyanakkor arra, hogy számos iskola szigorú "személyre szabott " költségvetés alapján működik. Ebből kiindulva az általános, az egész országra kiterjedő zárlat elkerülésére szólított fel. Az elnök szerint

a szórványos helyi bezárások alternatívát jelenthetnek, mint ahogy - mint hangoztatta - a tanrend, azaz a tanórák csökkentése is.

"Nem tudom, nem is akarom elképzelni a teljes körű iskolabezárást, korlátozottan azonban eredményes lehet" – tette hozzá.

Az óvodákban hasonlóan kritikus a helyzet, a személyzet hiánya régóta fennálló probléma. Szakértők szerint a csökkentett idejű napi működés, illetve a rövid távú bezárások jelenleg már inkább "szabálynak, nem pedig kivételnek" számítanak.

A megbetegedési hullám országos méretekben nehezíti a gyermekek felügyeletét. A német óvodai szövetség elnöke, Waltraud Weegmann szerint a legtöbb óvoda az amúgy is fennálló hiány mellett további személyzetkieséssel küzd. Utalt arra, hogy a megbetegedések hullámának erősödése várható.

A munkaerő hiánya olyan rendkívül súlyos problémát jelent, amelyet "élesben" meg kell oldani. "Ellenkező esetben nem óvodai válsággal, hanem az óvodai rendszer teljes összeomlásával kell szembenéznünk" – hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Kiderült, hogyan teljesített az AutoWallis az első negyedévben

Kiderült, hogyan teljesített az AutoWallis az első negyedévben

Piaci átlag felett, 9 százalékkal bővült az AutoWallis Kiskereskedelmi üzletágának árbevétele az első negyedévben, miközben a társaság külön üzletágba rendezte év elején a mobilitáshoz kapcsolódó, az akvizícióknak köszönhetően tavaly bővült szolgáltatásait. Az AutoWallis Nagykereskedelmi üzletága által értékesített járművek száma elsősorban bázishatások és a tengeri szállítások nehézségei miatt csökkent, így a társaság árbevétele az első három hónapban 89 milliárd forinton, míg EBITDA-ja 4,8 milliárd forinton alakult - mindkettő visszaesést jelent a bázishoz képest. Az AutoWallis az idén összességében a tavalyi évet érdemben meghaladó értékesítési adatokkal számol a jelenlegi makrogazdasági környezetben

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×