eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Európai uniós és brit zászló a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) ellenző tüntetésen az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben 2020. január 30-án. Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács a nap folyamán írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A brexithívőknek sem tetszik, ami a kívánságukból lett

Az uniós kilépésre szavazók mindössze 18 százaléka szerint volt sikertörténet a brexit.

Hét évvel a népszavazás után kérdezte meg egy közvélemény-kutató cég, a Public First az Egyesült Királyság kilépésre szavazó négyezer állampolgárát, mit gondoln most a brexitről – írja a The Guardian. Kevesebb mint egyötödük – 18 százalék – mondta, hogy jól vagy nagyon jól sikerült a dolog, míg 30 százalékuk szerint sem jól, sem rosszul, 26 százalékuk szerint pedig még túl korai lenne megmondani.

Az infláció történelmi csúcson maradt, a GDP stagnál, a közgazdászok pedig egyre gyakrabban figyelmeztetnek a brexit kereskedelemre és beruházásokra gyakorolt folyamatos hatására.

A kilépésre szavazók kevesebb mint egyharmada, 29 százalék szerint a brexitnek negatív gazdasági hatása volt.

Azok a kilépők közül, akik úgy vélik, hogy a brexit nem ment jól, sokan a politikusokat hibáztatják a rossz kezelésért: 70 százalék szerint a brexit jól is elsülhetett volna, és a válaszadók majdnem a fele úgy véli, hogy a politikusok meg tudták volna oldani, de meg sem próbálták.

Az EU-kilépésről szóló döntés végrehajtása az elmúlt hét évben többször is megosztotta a Konzervatív Pártot. Az Egyesült Királyság és az EU viszonya körüli huzavona Theresa May menesztéséhez vezetett, és segített Boris Johnsonnak abban, hogy 2019-ben 80 mandátumos többséget szerezzen azzal az ígérettel, hogy "véghezviszi a brexitet".

Annak ellenére, hogy sok kilépő elégedetlen a brexit kezelésével, a közvélemény-kutatások szerint nem sok jel utal arra, hogy a szavazók meggondolták volna magukat. A megkérdezettek nagy többsége (72 százalék) azt mondta, hogy akkor is úgy szavazna, ahogy 2016-ban tette, ha tudná, milyen helyzetben lesz hét évvel később; ugyanakkor 72 százalékuk azt is mondta, hogy nem akar többé a brexitről beszélni.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×