eur:
393.73
usd:
364.49
bux:
71934.49
2024. július 4. csütörtök Ulrik
American soldier in headquarter control center
Nyitókép: Milan_Jovic/Getty Images

Rengeteg nukleáris fegyver van két ország birtokában - grafikon

De a számuk jóval kevesebb, mint a hidegháború csúcspontján létező robbanófejek száma.

Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint az Egyesült Államok és Oroszország együttesen a világ nukleáris fegyvereinek nagyjából 90 százalékát birtokolja: összesen 8000 darabos a készletük, de figyelembe véve a leszerelésre váró, de még ép robbanófejeket, akkor 11 000 darabról van szó - derül ki a Statista összeállításából.

Annak ellenére, hogy ezek nagyon magas számok, még mindig jelentős csökkenést jelentenek ahhoz képest, amennyi nukleáris robbanófej a hidegháború csúcspontján létezett.

Ezek mennyisége jelentősen csökkent a közepes hatótávolságú nukleáris erőkről szóló szerződés nyomán, amelyet 1987-ben írt alá az Egyesült Államok és a Szovjetunió – akkor még mindkét ország több mint 60 000 nukleáris fegyverrel rendelkezett.

A leszerelés folytatódott a berlini fal leomlásával, majd felgyorsult a Szovjetunió szétesésével. A 2011-ben életbe lépett Új START megállapodás 2018-tól korlátozta az országok által bevethető robbanófejek számát, ami további csökkenést hozott az elmúlt években.

E szerződés felmondását helyezte kilátásba keddi, az Oroszország ukrajnai háborújának egyéves évfordulója előtti beszédében Vlagyimir Putyin orosz elnök. (A vezető azt is közölte, hogy a továbbiakban nem fogadja el a nukleáris létesítményeinek amerikai ellenőrzését.) A szerződésben való részvétel felfüggesztéséről döntött is a parlament mindkét háza.

A szerződés főként az interkontinentális ballisztikus rakéták (ICBM), a tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakéták (SLBM) és a nehézbombázókra telepített nukleáris robbanófejek számára vonatkozott, ezek felső határát 1550-ben korlátozva.

A készletek utolsó felülvizsgálata 2022 márciusában történt, annak hivatalos adatai szerint sikerült elérni a készletek csökkentését.

Vlagyimir Putyin azt is hangsúlyozta beszédében, hogy mielőtt visszatérnének a START-szerződésről folytatott tárgyalásokhoz, tisztázni kell, hogyan mi módon veendő figyelembe Franciaország és Nagy-Britannia nukleáris arzenálja. Közölte továbbá:

információja van róla, hogy az Egyesült Államok új típusú nukleáris töltetek kifejlesztésén dolgozik az elavulóban lévők helyébe, és hogy egy ilyen fegyver fizikai tesztelését mérlegeli.

Ha pedig ezt az amerikai fél elsőként megteszi, az orosz védelmi minisztériumnak és a Roszatomnak készen kell állnia a nukleáris fegyvertesztre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, hullanak Kijev legjobb páncélosai - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, hullanak Kijev legjobb páncélosai - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 4. 11:18
×
×
×
×