eur:
393.08
usd:
363.58
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Computer code on a screen with a skull representing a computer virus / malware attack.
Nyitókép: solarseven/Getty Images

"Csodaszoftverrel" segíti egy amerikai cég az ukrán hadsereget

Az ukránok fegyverként használják az informatikát az oroszok ellen.

Mint arról az Infostart már januárban beszámolt, az Egyesült Államok egyik meghatározó, mesterséges intelligenciát (MI) fejlesztő cége, a Palantir hivatalosan elismerte, hogy komoly segítséget nyújt az ukrán hadseregnek. A Palantir vezérigazgatója kénytelen volt nyilvánossá tenni, hogy szorosan együttműködnek az ukrán védelmi erőkkel.

Most ugyanerről az ügyről ír a hirado.hu a német Die Welt egyik cikke nyomán. A portál idézi a Plantir 55 éves vezetőjét, Alex Karpot, aki szerint

kifinomult algoritmikus hadviselési rendszerek ereje ma már olyan nagy, hogy felér egy taktikai nukleáris fegyverrel

egy olyan ellenféllel szemben, mely csak hagyományos fegyverekkel rendelkezik. A közvélemény ugyanakkor hajlamos ezt alábecsülni. „Ellenfeleink már nem” – teszi hozzá Karp.

A denveri székhelyű Palantir Technologies „csodaszoftvere” a MetaConstellation nevet viseli, és mint állítják, kizárólag a nyugati demokráciáknak, illetve szövetségeseiknek nyújt segítséget. Legnagyobb ügyfelei közé tartoznak a hírszerző ügynökségek, hadseregek, valamint kormányzati szervek is. A Die Welt leszögezi,

a Palantir programjai a világ legfejlettebbjei közé, programozói pedig a nemzetközi informatikai elithez tartoznak.

Courtney Bowman, a Palantir adatvédelmi és polgári szabadságjogokért felelős csoportjának vezetője nem kevesebbet állít, mint hogy Ukrajna példáján a világ tanúja lesz annak, hogyan vívják és nyerik meg a háborúkat az elkövetkező években.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×