eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Leopárd 2 német harckocsi. Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map
Nyitókép: Forrás: Twitter/Ukraine Battle Map

Kaiser Ferenc: Ukrajnának minden nap győzelem, ezért segíti a Nyugat korszerű fegyverekkel

A Nyugattól beszerzett harckocsik minőségi ugrást jelentenek Ukrajna fegyverzetében, ugyanakkor létszámukban nem elegendőek ahhoz, hogy ezzel Ukrajna előnybe kerüljön az oroszok elleni háborúban – mondta az InfoRádiónak Kaiser Ferenc biztonság- és védelempolitikai szakértő.

Ukrajna jelentős nyugati támogatás nélkül nem lett volna képes sikeres védekezésre Oroszországgal szemben – vélekedik Kaiser Ferenc.

A segítségnyújtás ugyanakkor nemcsak a megtámadott országnak, hanem a Nyugatnak is fontos, mivel kényszerhelyzetbe került Európa és a NATO egyaránt.

A nyújtott segítség mértéke nagyon komoly

"Ukrajna erőforrásai korlátozottabbak az Orosz Föderációnál: népessége harmada, bruttó nemzeti összterméke ötöde sincs az orosznak. Jól jelzi, hogy mennyire komoly a segítség, hogy sok területen – páncéltörő rakéták, HIMARS gyártásában – a nyugati világ már olyan mennyiséget átadott, amit békeidőben évek alatt gyártottak le.

Főleg vállról indítható légvédelmi rakéták és irányított páncéltörő rakéták esetében volt ilyen jelentős a segítség, de akár a tüzérségi rendszereket is említhetjük,

ez nagyon komoly segítség" – mondta el Kaiser Ferenc az InfoRádióban. Ezekhez nagy mennyiségű lőszert is szállítottak a nyugati partnerek az ukránoknak.

A fegyverzetben a harckocsik jelentik az új elemet – tette hozzá a biztonság- és védelempolitikai szakértő. A lengyelek 14 darab, azaz egy századnyi Leopárd 2 tankot küldenek, amennyiben a német gyártó ehhez beleegyezését adja, ha ez megvan, a finnek is egy századnyi tankot juttatnának az ukránoknak.

Védekezésre is használhatják a tankokat

"Ez egy úgynevezett harmadik generációs alap harckocsi, ami 1979-ben állt szolgálatba. Ezeknek az elektronikáját, esetenként a páncél védettségét, a tűzvezető rendszerét, sok mindent már korszerűsítettek. Jóval nehezebbek, nagyobb méretűek, mint az orosz harckocsik, leginkább azért, mert sokkal összetettebb a páncélvédelmük. A fő irányokban jóval vastagabb is, az ukrán, akár korszerűsített T-64-esekhez és T-72-esekhez képest is minőségi ugrás, minimum egyenértékű az orosz harckocsikkal" – mondta Kaiser Ferenc.

Ezek a tankok nemcsak támadásra használhatók: a mennyiség édeskevés is ehhez, viszont a páncéloselhárításban építhetnek ezekre a páncélos járművekre.

"Ukrajnának minden egyes haditechnikai eszköz nagyon komoly segítséget jelent,

létszámában az ukránhoz képest ötször nagyobb, védelmi költségvetésében tizenötször, eszközparkjában négy-ötször nagyobb haderővel kell harcolnia"

– mondta a biztonság- és védelempolitikai szakértő, aki szerint ezek a páncélosok segítenek a túlélésnek.

Minden nap győzelem

"Ukrajna esetében minden nap győzelem. Oroszország ezt a háborút lényegében Ukrajna vazallusállamává tételéért indította: most már ott tartunk, hogy beérné Ukrajna területének a negyedének az elszakításával is. Nyilván az ukránok ebben nem kívánnak a partnerek lenni. Persze elhúzzák a háborút, de a B verzió az, hogy a Nyugat nem segít, Ukrajna elveszíti a háborút, Oroszország megszállja, lesz egy komoly gerillaháború, amit az oroszok a tőlük megszokott brutális kegyetlenséggel vernének le. Lenne ezután egy még nagyobb migrációs hullám. Európa meg a NATO kényszerhelyzetben van,

nem nagyon tehetjük meg, hogy ne támogassuk Ukrajnát.

Nem szabad hagyni, hogy az oroszok a saját forgatókönyvek szerint győzzenek, ugyanis ebben az esetben evés közben jön meg az étvágy" – fogalmazott.

Ha sikerült volna Ukrajnát vagy annak déli részeit elfoglalnia Oroszországnak, akkor már Moldovában is az úgynevezett orosz békefenntartók állomásoznának – zárta szavait Kaiser Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×