eur:
394.6
usd:
365.77
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a Magyar Honvédség toborzó napján a Hősök terén 2022. október 16-án. A háttérben a Magyar Honvédség új, lánctalpas, gépesített lövész gyalogsági harcjárműve, a Rheinmetall által gyártott Lynx KF41.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: magyar-brit közös érdek a Nyugat-Balkán biztonsága

A honvédelmi miniszter erről londoni tárgyalásai után beszélt.

A honvédelmi tárca vezetője, előzőleg találkozott Ben Wallace brit védelmi miniszterrel. Mint mondta: a "szövetségesekhez méltó hangulatban" lezajlott kétoldalú megbeszélésen áttekintették a Nyugat-Balkánon és a Magyarország déli határai mentén kialakult helyzetet, és sok szó esett a szerb-koszovói feszültségről is.

A magyar emberek biztonságát a Nyugat-Balkán biztonsága garantálja, és ehhez az Egyesült Királyságnak is régóta stratégiai érdeke fűződik, így az erről tartott korábbi megbeszéléseken és a mostani egyeztetésen is azonosak voltak a két ország nézetei - mondta a honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta:

tájékoztatta brit partnerét azokról a tapasztalatokról, amelyeket Magyarország az elmúlt években szerzett a déli határon megkísérelt illegális határátlépésekről,

kiemelve, hogy e próbálkozások száma különösen az utóbbi egy évben megnövekedett. A honvédelmi miniszter szerint az ezzel kapcsolatos számok, adatok, tapasztalatok komolyan érdekelték a brit partnert, hiszen az Egyesült Királyság katonai-rendőri erővel nincs jelen ezen a határszakaszon.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf az ukrajnai háború ügyéről tartott egyeztetésről elmondta: Magyarország a háború kirobbanása óta a béke pártján áll, és ezt a stratégiát a brit fél ismeri és tiszteli.

A kétoldalú tárgyaláson elhangzott, hogy

Magyarország egyértelműen elítéli az orosz agressziót, és elsősorban humanitárius segítséggel támogatja Ukrajnát.

A brit segítség más módokon valósul meg, de Ben Wallace nagyon nagyra értékeli Magyarország NATO-kiállását, beleértve azt, hogy Magyarország jövőre teljesíti a szövetség által a tagországok számára kijelölt, a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi kiadási célt - mondta hétfő esti londoni nyilatkozatában a magyar honvédelmi miniszter.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta: a megerősödött magyar haderő folyamatosan részt vesz nemzetközi missziókban, például a balti légtérrendészeti feladatokban, a KFOR-erők tevékenységében vagy a keleti határok erősítését célzó zászlóalj-harccsoportban, amelynek feladata a NATO keleti szárnyának megszilárdítása.

A brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szólva a honvédelmi miniszter elmondta:

a Brexit előtt az Egyesült Királyság adta az Európai Unió védelmi képességeinek csaknem 40 százalékát.

Az Egyesült Királyság ugyanakkor továbbra is a NATO elkötelezett tagja, a brit haderő a szövetség egyik legnagyobb erejű hadserege, önálló nukleáris csapásmérő képességgel, és az ország természetesen fizikailag nem hagyta el Európát - fogalmazott Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

A honvédelmi miniszter hozzátette: az EU is keresi annak módját, hogy miképp erősítheti saját biztonságát és hogy veheti saját kezébe védelmét. Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint ugyanakkor el kell kerülni, hogy a NATO és az EU egymás versenytársa legyen, a védelmi képességek fejlesztési folyamatainak ki kell egészíteniük egymást.

Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×