eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója előadást tart a Hófehér gazdaság felé - Korrupciós helyzetkép Közép-Európában elnevezésű konferencián Budapesten, a Néprajzi Múzeumban 2022. október 11-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Mráz Ágoston Sámuel: a nemzeti konzultációval kötött mandátumot kap a kormány

A német kormány nem tekinthető stabilnak, de nem az atomerőművek tovább működtetése áll ennek a hátterében – mondta Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Az intézet vezetője arról is beszélt, mi a lengyel belpolitika álláspontja az Európai Unióról, és politikailag milyen jelentősége van a nemzeti konzultáció kitöltésének.

Vezetési válságban van Európa, és a hagyomány az, hogy Németországból irányítják informális eszközökkel. Az biztos, hogy amit Németország mond, az nincs vitában az Európai Unió álláspontjával. Ezért kulcskérdés, hogy az energiaügyekről miként gondolkodik Berlin – jelentette ki Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője.

A német kormánykoalíció három pártból áll: a liberálisok atomenergia-pártiak, a Zöldek atomenergia- ellenesek, a szociáldemokraták pedig megosztottak. A Zöldek kongresszusa megszavazta hétvégén: két atomerőmű maradhat áprilisig üzemben, de a frakcióülés a német kancellár, Olaf Scholz javaslatára azt is elfogadta, hogy három is maradhat.

"Felmentette azon erkölcsi tehertétel alól a zöldeket, hogy az atomenergia pártjára praktikus okokból átállnak"

– mondta Mráz Ágoston Sámuel.

Az elemző szerint a Zöldek párttagsága nehezményezheti ezt a döntést, de a politikusaik úgy vélik, hogy az őket támadó tagsággal szemben sikerült áthárítani a felelősséget a kancellárra, akinek viszont nincs félnivalója, mert a szociáldemokrata párt többsége támogatja álláspontját. Tehát emiatt nem fog megbukni a német kormány.

Megjegyezte: a német kancellárt korrupciógyanú lengi körbe hónapok óta. Hamburgi polgármesterként elengedett egy magénbanknak egy adófizetési kötelezettséget, amit sokáig letagadott. Az ügy részletei ma sem világosak, de a kancellár meghallgatásokra jár.

Ennél is fontosabb, hogy a liberális párt elveszítette parlamenti jelenlétét az alsó-szászországi, Hannover központú németországi tartományban, miután öt százalék alatt végzett a választáson. Ez belső feszültséget jelent a pártban, ezért Mráz Ágoston Sámuel úgy fogalmazott: a német kormány nem stabil, de nem az atomerőművek miatt.

Az idén már nem lesz olyan választás, mellyel ezeket a nagyobb konfliktusokat rendezni lehet, viszont Berlinben meg kell ismételni a szövetségi választást, vagy az egész városban, vagy néhány kerületben. Az alkotmánybíróság ugyanis kimondta, a választási eljárás során nem tartották be az összes szabályt, emiatt pedig nem érvényes az eredmény. "Az még egy nagyon nagy meccs lesz" – jegyezte meg.

Lengyelország és az uniós források

Lengyelország egyelőre nem kap európai uniós forrást, ugyanis nem teljesítette azokat a kívánalmakat, melyeket az Európai Bizottság szabott. Mráz Ágoston szerint a legfontosabb kérdés az, hogy miben állapodtak meg a felek. A lengyelek ugyanis azt gondolják, ők végrehajtották a megállapodásokat, "ez az igazságügyi reformjuknak a reformja", az Európai Bizottság viszont utólag azt mondta, csak akkor hiszi el, hogy Lengyelország átalakította ezt a belső ellenőrzési modellt, ha a korábban elbocsátott bírókat visszaveszi. A bizottság ugyanis nem az intézményes rendszert, hanem az eredményeket figyeli. A lengyelek szerint viszont erről nem volt szó a megállapodásban, és "nagyon felháborodtak a brüsszeli utólagos feltételeken".

Arra számítanak, hogy Lengyelország nem kap uniós forrást 2023 októberéig.

A brüsszeli igazságtalanság kampánytémává vált, és az elemző szerint ennek látjuk most a következményeit: akik a Brüsszellel való békés együttműködés és tárgyalás hívei voltak, távoznak éppen a lengyel kormányból. Augusztus elején Jarosław Kaczyński, a kormánypárt elnöke elmondta: Németországtól követel Lengyelország 1,3 billió euró kártérítést a világháború okán. Mráz Ágoston Sámuel szerint ez "kiválóan alkalmas téma arra, hogy a következő kampányévben az uniós kritika és a német álláspont elleni közös küzdelemre szólítsa a támogatóit Kaczyński".

A szakértő elmondta: a lengyel igazságügyi minisztert, Zbigniew Ziobrót a Lengyel Szolidaritás párt adja, ő tekinthető Brüsszellel szemben a legkritikusabb kormánytagnak. Ő dönthet a bírók visszahelyezéséről, ami mindössze hat főt jelent. Ziobro azt mondta, nem hajlandó újratárgyalni a feltételeket, és – éppen azért, hogy megmaradjon a kampányévben is a kormánytöbbség – Lengyelországnak nincs mozgástere. Az igazságügyi miniszter számára már a "reform reformja" is nehezen volt elfogadható, ő előre szólt a lengyel belpolitikában erről a brüsszeli döntésről. Miután gyanúja beigazolódott, számítani lehet arra, hogy ezt a követelését a kampányban is hangsúlyozni fogja.

A nemzeti konzultációról

Mráz Ágoston Sámuel a 12. nemzeti konzultáció kapcsán kifejtette, hogy ez a másfél millió támogató összegyűjtésére jó, ami megkérdőjelezhetetlen politikai jelentőséggel bír.

Amikor a magyar kormány Brüsszelben tárgyal, fontos érvet jelent, hogy ilyen sok választópolgár a magyar kormány álláspontját osztja. Szerinte ha az EU tagállamainak minden vezetője komolyan veszi a demokráciát, akkor érti azt a politikai üzenetet, ha egy ország társadalmának aktív része egy választás nélküli helyzetben kiáll a kormány álláspontja mellett.

"Lényegében ez azt jelenti, hogy nincs mozgástere a kormánynak, ezt a politikai álláspontot kell képviselnie a tárgyalásokon"

– mondta.

A Nézőpont Intézet vezetője elmagyarázta, a "kényszerpálya és erőfelmutatás" kettős elméletét a dánok találták ki. A magyar kormány szerinte ezt demokratikusabban képviseli és valósítja meg, és komoly támogatást jelenthet az eredménye. "Stratégiai gondolkodást tükröző, demokratikus felhatalmazást jelentő kötött mandátum a brüsszeli tárgyalásokhoz" – fejtette ki véleményét Mráz Ágoston Sámuel.

A nemzeti konzultáció kapcsán a szakértő szerint biztosan felmerülnek olyan meglátások, hogy ezzel könnyű többséget szerezni, mert a kérdéseket ügyesen állították össze. "Biztos, hogy vannak Brüsszelben, akik mindenben a rosszat látják, és semmit nem akarnak elhinni a magyar kormánynak" – mondta, és hozzátette, szerinte ez nem a közvélemény-kutatással azonos műfaj, hanem inkább aláírásgyűjtés.

Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: a publikált eredmények alapján 5-10 százalék nem támogatja a kormány álláspontját az egyes kérdésekben, de szerinte a kormány inkább felhatalmazást kér és kap az álláspontja képviseletéhez a nemzeti konzultáción.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×