eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
A 2021. június 24-én közreadott képen az orosz hadsereg SZU-24M típusú repülőgépe bevetésre indul a szíriai Hmeimim légitámaszpontról 2015. október 22-én. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Defender brit romboló 2021. június 23-án három kilométer mélyen behatolt Oroszország területi vizeire a Fekete-tenger északnyugati részén, a Fiolent-fok közelében, és csak azt követően változtatott irányt, hogy egy orosz őrnaszád két figyelmeztető lövést adott le, egy SZU-24M típusú repülőgép pedig négy bombát dobott le a haladási útvonalára.
Nyitókép: MTI/AP/Vlagyimir Isacsenkov

Fehéroroszország: már atomtámadásra is képessé vált a légierő

A fehérorosz elnök bejelentette, hogy a légierő Szu-24-es bombázóit alkalmassá tették atomfegyverek bevetésére.

Alekszandr Lukasenka újságíróknak azt nyilatkozta, hogy Minszk így azonnali válaszcsapást mérhet, ha a Nyugat megtámadja Fehéroroszországot. A Belta helyi hírügynökség szerint a gépek átépítéséről a fehérorosz államfő előzetesen egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Fehéroroszország ugyan nem rendelkezik saját atomfegyverrel, de Oroszország szövetségese, és megengedte, hogy területét felhasználják Oroszország ukrajnai inváziójához - írta a Reuters brit hírügynökség.

Lukasenka arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy ha a szomszédos - NATO-tag - Lengyelország felől fenyegetés érné Fehéroroszországot, s a helyzet eszkalálódna, "nincs olyan helikopter vagy repülőgép, ami megmentené" az Oroszországgal szemben álló nyugati országokat. Kijelentette továbbá: bízik benne, hogy a lengyel haderő - ellentétben a lengyel politikusokkal - tisztában van vele, Minszk miként reagálna egy ilyen esetben.

Utalva a nukleáris fegyverek szállítására képes repülőkre, hozzátette: "mindennel elkészültek", s "nem volna jó ötlet" a helyzet fokozása, ha ugyanis a Nyugat Fehéroroszországgal húz ujjat, akkor az orosz és fehérorosz szövetség részéről "azonnali válaszra" számíthat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×