eur:
394.88
usd:
367.66
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Hszi Csin-ping kínai elnök, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottságának főtitkára, a Központi Katonai Bizottság elnöke a KKP megalapítása 100. évfordulójának alkalmából odaítélt kitüntetések átadási ünnepségén a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2021. június 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hszinhua/Hszie Huan-csi

A hidegháború biztonságosabb időszak lehetett a mostaninál

A nyugati országok nem kommunikálnak eleget Oroszországgal és Kínával, ez pedig komoly rizikót hordoz az Egyesült Királyság biztonsági szakértője szerint.

A rivális nagyhatalmak még a hidegháború idején is jobban megértették egymást, mint most, vélekedik Stephen Lovegrove, a kommunikáció hiánya pedig szerinte oda vezet, hogy alábecsülik egymás képességeit, idézi a BBC cikke.

Ezen tovább ront az a tény, hogy a fegyverek széles körben való elterjedésének új korszakában vagyunk, amikor is a veszélyes eszközök egyre szélesebb körben elérhetők.

Minderről közvetlenül Joe Biden amerikai és Hszi Csinping kínai elnök telefonbeszélgetése előtt beszélt a biztonsági tanácsadó. Ilyen beszélgetésre utoljára márciusban került sor. A telefonhíváson várhatóan szóba kerül a növekvő feszültség Tajvan és Kína közt, valamint a még a Trump-érában a kínai importárura kirótt tarifák.

Lovegrove az ukrán háború kapcsán beszélt a hidegháborús éra és jelenünk összehasonlításáról.

Elmondása szerint a hidegháborús évtizedekben a nyugati hatalmaknak hasznára váltak azok a tárgyalások, amelyek javították a szovjet doktrína és képességek megértését

- és ez ugyanígy volt a szovjetekkel is.

"Ez mindkét fél számára nagyobb bizonyosságot adott abban, hogy nem számítják el magukat, belelavírozva egy nukleáris háborúba. Ma már nem rendelkezünk ugyanilyen alapokkal másokkal szemben, akik a jövőben fenyegethetnek minket. Különösen igaz ez Kínára. A párbeszéd révén kiépített bizalom és átláthatóság azt is jelenti, hogy aktívabban tudunk fellépni, amikor egyezségek be nem tartását és a partner helytelen viselkedését tapasztaljuk" - fogalmazott.

A szakember szerint a váratlan konfliktus kockázatát növeli, hogy

Oroszország újra meg újra megsérti szerződéses kötelezettségeit,

valamint Kína nukleáris arzenáljának bővítése, illetve a fegyverzetellenőrzési megállapodások nyilvánvaló lenézése is ehhez vezethet.

Lovegrove beszélt a technológia gyors fejlődésével és szárazföldi támadásra is alkalmas cirkálórakétákat fejlesztő államok számával kapcsolatos veszélyről is. Arra nem lát esélyt, hogy a nagyhatalmak a közeljövőben olyan új megállapodásokat kötnek, melyek lehetővé tennék a stratégiai kockázatok csökkentésére alkalmas munkát.

"Hamarosan lépéseket kell tennünk a bizalomépítő intézkedések megújítására és megerősítésére, hogy csökkentsük vagy akár meg is szüntessük a bizalmatlanság, a félelem, a feszültségek és az ellenségeskedések okait. Ez segíthetne abban, hogy a felek helyesen értelmezzék egymás cselekedeteit az egymás szándékairól folytatott állandó információcserének köszönhetően. A bizalom akkor nő, ha az államok nyíltan beszélnek katonai kapacitásaikról és terveikről" - vélekedik.

Címlapról ajánljuk
A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron öngólja

A németeket Schöder politikai öngyilkosságára emlékezteti Macron "öngólja"

Aggodalom és megdöbbenés Berlinben az előre hozott francia nemzetgyűlési választások első fordulójának eredményei és a második forduló lehetséges kimenetele miatt. Német kormánypártok vezető politikusai vélekednek úgy, hogy Emmanuel Macron francia államfő a választások kiírásával "öngólt" rúgott, és Németország legfontosabb uniós partnerét politikai elszigetelődés fenyegeti.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
395-nél a forint

395-nél a forint

Hétfőn még erősödéssel kezdett a forint, aztán amint romlott a külpiaci hangulat, a forint is visszakanyarodott, kedden pedig a borongós külső környezet mellett újra esni kezdett, így az euróval szembeni jegyzések 396 fölé lendültek. A délelőtti eurózóna inflációs adat nem mozgatta meg a piacokat, délután viszont amellett, hogy Christine Lagarde és Jerome Powell jegybankelnökök is megszólalnak, Amerikából munkaerőpiaci adat is érkezik. Összességében az látszik, ami az előző hetekben: a dollár az euróval szemben az 1,07 körül ingadozik, és az amerikai deviza kilengéseivel a forint is hol erősödik, hol gyengül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×