eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. május 4-én. A dél-koreai hadsereg szerint Észak-Korea vélhetően ballisztikus rakétát indított el ezen a napon a Japán-tenger (Keleti-tenger) irányába. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákkal kísérletezzen, ám a mostani észak-koreai rakétakísérlet már a 14. az év eleje óta.
Nyitókép: Ri Dzsin Man

Észak-koreai rakéták lepték el az eget Joe Biden távozása után

Észak-Korea szerdán felbocsátott három rakétát, köztük egy „feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát”, néhány órával azt követően, hogy az amerikai elnök elhagyta az ázsiai térséget – közölte a dél-koreai hadsereg. Joe Biden útjának egyik célja az volt, hogy megerősítse Szöul és Tokió amerikai támogatását Phenjan nukleáris fenyegetése miatt.

Szöul szerint a három rakétát Szunanból, Phenjan egyik külvárosából indították a Japán(Keleti)-tenger irányába. A feltételezett interkontinentális ballisztikus „rakéta hatótávolsága mintegy 360 kilométer, magassága pedig mintegy 540 kilométer” volt – derült ki a dél-koreai vezérkar közleményéből.

A második ballisztikus rakéta „20 kilométeres magasságban tűnt el”, a harmadik – feltételezhetően egy rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta – pedig mintegy 760 kilométert tett meg 60 kilométeres magasságban.

A japán védelmi minisztérium szerint az egyik rakéta „szabálytalan pályát” követett.

Phenjan olyan technológiát fejleszt, amely lehetővé tenné a rakéták manőverezését a felbocsátás után, beleértve a „hiperszonikus siklótechnológiát”, amely megnehezítené a rakétavédelmi rendszerek számára a rakéták elfogását.

„Az, hogy Észak-Korea ma egymás után egy feltételezett interkontinentális ballisztikus rakétát és rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat indított, az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait közvetlenül sértő, törvénytelen cselekedet” – közölte a szöuli kormány a Nemzetbiztonsági Tanács ülését követően.

A dél-koreai hadsereg azt is közölte, hogy Dél-Korea és az Egyesült Államok szárazföldi rakétagyakorlatot hajtott végre, és vadászgépeket mozgósított válaszul Észak-Korea rakétaprovokációira.

(A nyitóképen: észak-koreai rakétakilövésről szóló tudósítást néznek emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. május 4-én. A dél-koreai hadsereg szerint Észak-Korea vélhetően ballisztikus rakétát indított el ezen a napon a Japán-tenger (Keleti-tenger) irányába.)

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×