eur:
392.88
usd:
363.36
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Panneau indiquant la sortie de la Grande Bretagne de lUnion EuropĂŠenne
Nyitókép: Richard Villalon/Getty Images

Brit fiatalok háromnegyede ma az EU-tagságra szavazna

Miközben a brexitmegállapodás végrehajtása körüli vitákban a brit kormány kemény magja láthatóan nem bánná az általuk mindig is preferált kemény (megállapodás nélküli) kilépés forgatókönyvéhez való visszatérés, egy friss felmérés szerint a brit közvéleményben nő az újracsatlakozás támogatottsága.

A londoni székhelyű Savanta Communicate Research Ltd (Nagy-Britannia egyik legismertebb közvélemény-kutatója) pénteken közzétett felmérése szerint egy mai szavazáson a britek 53 százaléka az Európai Unióhoz történő újra csatlakozásra voksolna, és 47 százalék lenne ellene.

Emlékezetes, hogy a 2016. júniusi brexitnépszavazáson a kilépés pártiak 3,78 százalékos többséggel nyertek (51,89 százalék 48,11 ellenében). A mostani rés ennek közel a duplája volna, csak éppen immár az EU-tagság mellett.

Külön érdekessége a Savanta-felmérésnek, hogy

a fiatalok körében feltűnően magas (77 százalékos) volt azok aránya, akik szívesen visszatérnének EU-keretek közé.

Egy másik kérdésből az derült ki, hogy az olyan válaszolók között, akik 2016-ban történetesen nem szavaztak, most 82 százalék az EU mellett voksolna.

Egy további kérdésre adott válaszból az derült ki, hogy 5 megkérdezettből kettő támogatná, hogy tartsanak népszavazást az újracsatlakozásról. A fiatalabb (18 éves) korosztály itt is radikálisabb: körükben egy százalékpont híján a fele (49 százalék) preferálná, ha a következő 5 éven belül újabb referendumot tartanának a brit EU-tagságról.

A brüsszeli Euractiv mindezek kapcsán idézte Chris Hopkinst, a Savanta politikai kutatási igazgatóját, aki szerint a felmérés eredményei arra utalnak, hogy EU-tagság kérdésében a brit társadalom még mindig csaknem annyira megosztott, mint öt éve, csak éppen a hangsúlyok kerültek a másik oldalra, miközben láthatóan nő egy újabb népszavazás gondolatának a népszerűsége.

Szakértők emlékeztetnek, hogy az EU–brit kereskedelmi és együttműködési megállapodás idén januári életbe lépésével Boris Johnson miniszterelnök és miniszterei azt ígérték, hogy ezzel az egész brexitfolyamat békésen lezárul. Ehelyett a gazdasági és kereskedelmi élet egyre több területén ellátási nehézségek léptek fel, mind több szektorban – mindenekelőtt a fuvarozásban és a mezőgazdasági szezonális munkáknál – munkaerőhiány nehezíti a feladatok elvégzését, és számos termékből hiány van, nem ritka az üres polcok látványa a brit üzletekben és áruházakban.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a brit gazdasági-társadalmi életben nem éppen marginális halászati ágazatban dolgozók ugyanúgy a brexit veszteseinek érzik magukat, miként például sok esetben a francia kollégáik, miközben az éppen ebből táplálkozó brit-francia feszültség jó ideje megjelent már a napi tájékoztatás szintjén, mint különösen és mindenekelőtt az északír-kérdés egyre problematikusabbá válik, akkor máris egy sor okát kapni annak, mi minden állhat a közvélekedés változásai mögött – mutatnak rá elemzők.

Hopkins szerint különösen figyelemre méltó az EU-iránti nagyobb nyitottság, (az európai gazdasági, oktatási, kulturális közélet iránti érdeklődés népszerűsége) a fiatalabb korosztálynál, mert ez arra int, hogy a „brexitkérdés” – szemben sokak várakozásával, és nem utolsó sorban a kormány visszatérő ígéreteivel – belátható időn belül még akkor sem fog eloszlani, ha a fenti problémákra idővel sikerül valami megoldást találni, hanem a felnövekvő generáció érdeklődése mentén a jövőben is tartós téma maradhat a brit közvéleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×