eur:
393.08
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Glastonbury, 2017. június 26.Egy fesztiválozó fekszik a szemetes földön a 47. Glastonburyi Kortárs Előadóművészeti Fesztivál területén 2017. június 26-án reggel, a délnyugat-angliai Somerset megye Glastonbury városának közelében tartott ötnapos rendezvény végén. (MTI/EPA/Nigel Roddis)
Nyitókép: MTI/EPA/Nigel Roddis

Annyi a drog a Glastonbury fesztiválnál a folyóban, hogy az már a halaknak is sok

Metamfetamin és kokain. A szabadban való vizeléssel jutnak a folyóba, ezért WC-használatra szólítják fel a fesztiválozókat.

Környezetet károsító mértékben mutattak ki kábítószereket a Glastonbury fesztivál helyszínénél lévő Whitelake folyóban.

A kutatók mérései szerint a fesztivál idején

  • az MDMA (metiléndioxi-metamfetamin) pszichoaktív szer és
  • a kokain

szintje a folyóban olyan magas, hogy képes károsítani a vízivilágot, köztük a ritka angolnapopulációkat a folyó távolabbi szakaszain és mellékágain is.

A szakemberek ezért felszólították a fesztivál látogatóit, hogy a rendezvény által biztosított hivatalos mellékhelyiségeket használják, mivel

a kábítószerek a szabadban való vizeléssel jutnak a közeli folyókba.

A kutatók az utolsó, 2019-ben megrendezett Glastonbury fesztivál előtt, alatt és után mérték a vízben lévő kábítószer mértékét a Whitelake folyónak a fesztivál helyszíne feletti és alatti szakaszán.

Kimutatták, hogy az MDMA koncentrációja megnégyszereződött egy héttel a fesztivál után. A kokainkoncentráció olyan mértékűre nőtt, amelyről ismert, hogy hatással van a védett fajként számon tartott angolnák életciklusára.

"Minden fesztiválhelyszínen kimutatható a nyilvános vizelésből származó, tiltott kábítószerek általi szennyeződés" – mondta Dan Aberg, a walesi Bangori Egyetem természettudományi karának mesterszakos hallgatója, a kutatás egyik résztvevője.

"A Glastonbury Fesztivál közelsége egy folyóhoz azt eredményezi, hogy a fesztivál látogatói által kibocsátott kábítószerek nem bomlanak le a talajban, mielőtt a törékeny vízi ökoszisztémába érnek" – tette hozzá.

A szakemberek szerint kutatásokat kell végezni azon lehetséges környezetbarát módszerek feltárására, amelyekkel csökkenteni lehet a fesztiválokról eredő tiltott szerek kibocsátást és hatását.

"Fő gondunk a környezeti hatás. Ez a kutatás megmutatta azt, hogy a kábítószerek olyan mértékben kerülnek a folyókba, amely felborítja az európai angolna életciklusát, aláásva a fajmegőrzésre irányuló erőfeszítéseket" – közölte Christian Dunn, a Bangori Egyetem kutatója.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×