eur:
393.06
usd:
363.54
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
2019. szeptember 29-én Moszkvában készített kép Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezetőről és korrupcióellenes aktivistáról. Navalnijt 2020. augusztus 19-én eszméletlen állapotban, mérgezéssel vitték kórházba, miután az őt szállító repülőgép rendkívüli leszállást hajtott végre Omszkban. Az ellenzéki vezető állapota súlyos, lélegeztetőgépre kellett kötni.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Szakértő: lehet, hogy valaki a Kreml kedvében akart járni Navalnij megmérgezésével

Ellentmondóak az információk arról, hogy Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus megmérgezése kinek állt érdekében - vélekedett Bendarzsevszkíj Anton posztszovjet-szakértő. Hozzátette: az ellenzéki politikus a közelmúltban sikeresen kampányolt.

Az első német klinikai eredmények arra utalnak, hogy megmérgezhették Alekszej Navalnijt, az orosz ellenzék vezérét - közölték a berlini Charité egyetemi klinika orvosai. Közben kiderült, az omszki kórházban is elvégezték azokat a teszteket a politikuson, mint Berlinben, vizsgálták a kolinészteráz-gátlók jelenlétét a szervezetében, de az eredmények negatívak lettek.

Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő felidézte: Navalnijt arra hivatkozva nem adták ki napokig Németországnak, hogy nem stabil az állapota, de az orosz ellenzék álláspontja szerint azért ment sokáig a huzavona, mert meg akarták várni, hogy a méreg kiürüljön a szervezetéből, és ne legyen kimutatható.

Bendarzsevszkíj Anton elmondta: nem ritkák a mérgezéses esetek Oroszországban, legalább tucatnyi hasonló történt az elmúlt 20 évben. Két éve Pjotr Verzilov újságíró, aktivista, a Pussy Riot egyik vezetője lett mérgezés áldozata, hasonló tünetei voltak, mint Navalnijnak, s őt is Németországban kezelték. Emellett emlékezhetünk még Szergej Szkripal volt orosz hírszerző 2018-as vagy Alekszandr Litvinyenko volt nemzetbiztonsági tiszt 2006-os esetére. A Szkripal-ügy azért is nevezhető hasonlónak a mostanihoz, mert a Navanij vérében kimutatott komponensek benne vannak a novicsok idegméregben, amellyel az egykori kémet és lányát is megmérgezték Salisburyben. Ehhez szűk körnek, például a katonaságnak van hozzáférése, ezért is állítja az ellenzék, hogy a Kreml is kapcsolatban van a mérgezéssel – fejtette ki.

A posztszovjet-szakértő kiemelte: a tucatnyi eset közül

csak kettőben tudta bizonyítani a nyomozás, hogy közvetlen Kreml-kötődés áll fenn,

éppen Litvinyenko és Szkripal ügyében. A többi esetben nem tudták határozottan megállapítani a méreg komponenseit, ez alapján pedig azt sem lehetett egyértelműen bebizonyítani, hogy mérgezésről van szó.

Bendarzsevszkíj Anton közölte, ősszel kezdődnek Oroszországban a helyhatósági választások, ennek kapcsán Navalnij Szibériában járt kampánytúrán. Tavalyi kampánya Moszkvában sikeres volt. Most a közelgő választásokkal hozzák összefüggésbe azt, hogy kórházba került.

Egyértelműen nem lehet bizonyítani az ügyet, de nem is feltétlenül Moszkva a megrendelője a mérgezésnek,

lehet, hogy az egyes nemzetbiztonsági szervek a Kreml kedvében járva kellemetlen helyzetbe hozzák az ellenzék vezetőjét – vélekedett a szakértő. Hozzátette: nehéz közvetlenül vádolni bárkit, de tény, hogy nem tudni még egy olyan ország, ahol ennyi politikai mérgezés történt volna, mint Oroszországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×