eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Moszkva, 2018. május 6.Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék egyik vezetője a Vlagyimir Putyin elnök ellen rendezett moszkvai tüntetésen a Puskin téren 2018. május 5-én, két nappal a nagy többséggel újraválasztott államfő elnöki beiktatása előtt. (MTI/EPA/Dmitrij Szerebrjakov)
Nyitókép: MTI/EPA/Dmitrij Szerebrjakov

Trükkös módszerekkel lép fel a hatalom Navalnij ellen

Az orosz államgépezet egy összetett rendszert hozott létre az Alekszej Navalnij, a korrupcióellenes blogger és politikus elleni harcra. Ezt állítja a Projekt nevű, független orosz újságírókat összefogó portál.

Meglepően naprakészek az orosz elnöki hivatal emberei Alekszej Navavalnij állapotának kérdésében – állítja a Projekt nevű független orosz portál azt sejtetve, hogy egyfajta összehangolt politikai vonalat kell követniük. Az egyik illetékes például egy még nem publikus közvélemény-kutatás eredményét osztotta meg velük, és azt mondta:

„Navalnijt biztosan nem mérgezték meg.”

A Kremlt bíráló újságírók szerint Navalnijt már régóta próbálják lejáratni – néha furcsa módszerekkel. 2013-ban, a moszkvai főpolgármester-választáson épp az elnökhöz hű politikusok akarták indulását, mert úgy gondolták, csúnyán leszerepel saját jelöltjükkel szemben.

Rosszul jött ki azonban a lépés: az igazságügyi szervek egy nappal jelöltregisztrációja után nyújtották be a „Kirovlesz-ügyet”, melyben egy fafeldolgozó üzemmel kapcsolatos sikkasztással vádolták meg. Ennek nyomán viszont megugrott a népszerűsége és 27 százalékot kapott a főpolgármester-választáson. Később öt év felfüggesztett börtönre ítélték az ügyben.

2017-ben már az elnökválasztás volt napirenden – a tényfeltárók szerint Putyin elnök fő kampányfelelőse, Szergej Kirijenko politológusokat hívott meg az államfői rezidenciára, és feltette nekik a kérdést: nem lenne érdemes leültetni Navalnijt? Ekkor debütált az aktivista híres filmje, amely kínos pénzügyi részleteket közölt Dmitrij Medvegyevről, aki egy időre felváltotta az elnöki poszton Vlagyimir Putyint. A nektek ő nem Gyima című film hatására tömegek vonultak az utcákra, Navalnij pedig beindította elnökválasztási kampányát. Csahogy jött a válasz: további két feltételes büntetést kapott, és

automatikusan elvesztette jogát, hogy választható tisztviselő legyen.

Szakértők szerint a hatalom ódzkodott attól, hogy több évre kényszermunkára küldje, mert hívei tömegtüntetéseitől tartott. Ezért inkább megpróbálták hiteltelenné tenni azzal, hogy elhintették: a Kremlben is vannak patrónusai.

2017-ben hatalompárti aktivisták az Oroszországban kedvelt zöld színű fertőtlenítővel öntötték le a bloggert. Navalnij olyan szemsérülést szenvedett, aminek nyomán spanyolországi gyógykezelésre volt szüksége. Csakhogy elvették az útlevelét. Javasolták neki: írjon levelet az Kremlbe. Megtette, és a kérelem nyomán néhány napon belül visszakapta az útlevelet – mindezt azonban úgy kezdték tálalni, hogy

„kapcsolatai vannak a Kremllel", aki pedig ilyen, az nem is igazi ellenzéki.

Egy másik módszer, Navalnij saját fegyvere, a leleplező dokumentumfilm volt. Az állami média – a Projekt szerint a titkosszolgálat rejtett kamerás felvételeivel, a telefonhívások lehallgatásásával és privát dokumentumok közzétételével – torpedózta meg Navalnij és egy másik liberális politikus, Mihail Kaszjanvov szövetségét. Emellett a hatalomhű propagandafelelősök rendszeresen szervezenek provokációkat – állítja a Projekt.

Az egyik ilyen eset az volt, amikor 2017-ben egy bizonyos Mihail Kosztyenko pénzt utalt át Navalnij választási kampányára, majd beperelte, mert „nem tüntette fel honlapján, hogy büntetett előélete miatt nem indulhat választásokon”. Egy bíróság végül a pénz visszafizetésére utasította az ellenzéki vezetőt. A Projekt megemlíti azt is, hogy a hatalom az Oroszországban népszerű csevegőalkalmazásban, a Telegramban két csatornát hozott létre az ellenzéki vezető elleni harcra – egyik neve beszédes: Anti-Navalnij.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 11:00
×
×
×
×