eur:
394.84
usd:
367.42
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
Moszkva, 2018. május 6.Alekszej Navalnij, az orosz ellenzék egyik vezetője a Vlagyimir Putyin elnök ellen rendezett moszkvai tüntetésen a Puskin téren 2018. május 5-én, két nappal a nagy többséggel újraválasztott államfő elnöki beiktatása előtt. (MTI/EPA/Dmitrij Szerebrjakov)
Nyitókép: MTI/EPA/Dmitrij Szerebrjakov

Túlélheti mérgezését Vlagyimir Putyin legnagyobb bírálója

Stabilizálódott a berlini kórházban Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető állapota. A Kreml- és korrupcióellenes aktivista híve szerint Navalnijt Oroszországban megmérgezték. A német orvosok a részletes szakvizsgálat végéig egyelőre nem kommentálják az ügyet.

Stabil állapotban van, családja és támogatói a részletes kórházi szakvéleményt és laborleleteket várják. Alekszej Navalnij - gyanús körülmények között - kómába esett orosz ellenzéki vezetőt a múlt héten először a szibériai Omszk egyik kórházában kezelték.

Hívei és támogatói egy magángépet és egy német orvoscsoportot küldtek érte - utóbbi felülbírálta a nem mérgezésre, hanem szokatlan metabolikus reakcióra gyanakodó omszki orvosokat, és azt mondta: Navalnijt biztonságosan el lehet szállítani Németországba. Az omszki kórházi csapat tagadta, hogy a Kreml nyomására akarták visszatartani a beteget: az ő vizsgálatuk nem mutatott ki mérgezést.

Orosz ellenzékiek szerint viszont az időhúzás egy tudatos taktika része volt.

A Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legharcosabb bírálójaként ismert aktivista támogatói szerint a neki egy repülőjáraton felszolgált teába tettek mérget. A támadás hátterében pedig szerintük a Kreml áll.

Jaroslav Asikmin, Navalnij háziorvosa azt mondta, hogy mindig is jó egészségnek örvendett, és nem voltak egészségügyi panaszai. Azzal, hogy

nem hagyták, hogy azonnal elvigyék, és független teszteket hajtsanak végre rajta, a méregnek ideje volt nyom nélkül felszívódnia

- állítják az aktivista hívei.

Navalnijnak sok ellensége van az orosz politikai elitben. Az utóbbi években többször is letartóztatták. Hívei szerint tavaly, amikor a tüntetésekről szóló törvény megsértése miatt börtönbüntetésre ítélték, szintén megpróbálták megmérgezni. Az orvosok szerint viszont erős allergiareakciója volt.

Közben egy orosz újság olyan információkat kapott, amely szerint az orosz hatóságok szoros megfigyelés alatt tartották a Szibériába látogatott és csütörtökön rosszul lett Alekszej Navalnijt. A politikus sajtósa szerint állandóan követték őket az út idején, amely Novoszibirszk és Tomszk városokat érintette.

A Moszkovsziij Komszomolec című lap szerint a helyi rendőrök feljegyezék, hogyan követték az ellenzéki vezetőt és találkozóit Tomszkban, és hogyan azonosították azt a lakást, ahol megszállt, miután lekövették egy étteremből rendelt szusi kiszállítását.

Kommentátorok szerint azért szivárogtatták ki mindezt a lapnak, hogy a helyi hatóságok bizonyítsák: nem Tomszkban mérgezték meg Navalnijt.

A mérgezés tehát vagy a reptéren, vagy a repülőgépen történt

- spekulált az orosz lap.

Pénteken Navalnij Korrupcióellenes Alapjának igazgatója, Ivan Zsdanov azt mondta: egy rendőr közölte vele, hogy "halálos anyagot fedeztek fel", de nem árultak el részleteket. Ezt az állítást egyelőre nem erősítették meg.

Pár hónap

Túléli a "méreggel elkövetett támadást" Alekszej Navalnij, de várhatóan hónapokig cselekvőképtelen lesz politikusként - közölte annak a német alapítványnak a megalapítója, amely Berlinbe szállíttatta a minap a szibériai Omszkból a kómában lévő orosz ellenzéki politikust. Jaka Bizilj, a Cinema for Peace magánalapítvány létrehozója a Bild című német lapban vasárnap este megjelent interjúban beszélt erről. "Ha ép bőrrel megússza ezt - amiben mindnyájan reménykedünk - lekerül a politika porondjáról legalább egy-két hónapra" - tette hozzá Bizilj. A filmproducer - a Magyar Távirati Iroda összefoglalója szerint - azt is mondta a Bildnek, hogy Navalnij jól viselte ugyan a repülőutat, de ez mit sem változtat az "egészében véve aggasztó helyzetén".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Sikerült a csúcsdöntés Amerikában

Ázsiában ma reggel felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően pedig Európában egész nap estek a tőzsdék, igaz, az amerikai nyitást követően kisebb felpattanást láthatunk, míg a tengerentúlon óvatos mozgásokkal telik egyelőre a kereskedés. Az amerikai tőzsdén különösen a Teslára ajánlott figyelni, miután a várakozásokat meghaladó kiszállítási számokat közölt a vállalat a második negyedévre vonatkozóan.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×