eur:
395.02
usd:
367.99
bux:
71510.05
2024. július 2. kedd Ottó
Nyitókép: Pixabay.com

Szakértő: szinte lehetetlen küldetés előtt az új pártelnök

Két tisztújítás is volt a hét végén Szlovákiában. A Magyar Közösség Pártja (MKP) új elnöke Forró Krisztián lett, a legnagyobb szlovák ellenzéki párt, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer) pedig újraválasztotta elnökének Robert Ficót, a volt szlovák miniszterelnököt.

Forró Krisztián hosszabb ideje fontos szerepet tölt be a Magyar Közösség Pártjának elnökségében, igazi „szervezőzseni”, aki 80 ezer szavazatot szerzett meg például a migránskvóták elleni MKP-kezdeményezésben. Alapvetően a nyugat-szlovákiai centrumnak a képviselője, de Berényi Józseffel, az egykori pártelnökkel egyetemben azt a csallóközi-mátyusföldi régiót képviseli, amelynek a legtöbb küldöttje volt a hét végén a közgyűlésen – magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó Szarka László Szlovákia-szakértő.

A történész egyetértett, Forró Krisztián számára kétségkívül

a legnagyobb kihívást az jelenti majd, hogy megteremtse az egységes képviseletet Szlovákiában.

Szerinte azonban az ötpárti megosztottság mögött egy erős társadalmi megosztottság is húzódik a Felvidéken. Mint ismert, Szlovákiában a magyarság képviselete meglehetősen elaprózott, 5 párt verseng a szavazatokért, azonban a két mérhető párt, az MKP, illetve a Most–Híd sem volt képes a legutóbbi választáson bejutni a parlamentbe, így 1990 óta most először parlamenti képviselet nélkül maradtak a felvidéki magyarok.

Az új MKP-elnök terve, vagyis a félmilliós szlovákiai magyarság integrálása, illetve a pártstruktúrák egységesítése azonban nagyon súlyos kompromisszumokat igényel – fogalmazott Szarka László –, hiszen a bejáratott struktúrák, bármilyen miniatűr méretben is, emberek százainak életét befolyásolják, nem beszélve az ezek mögött húzódó ideológiákról. A szlovákiai politikai élettel való együttműködés hangsúlyozása, illetve a Budapesttől való függőségnek az elfogadása erős választóvonalat jelentett eddig – magyarázta a szakember, megismételve: hatalmas feladat előtt áll a Magyar Közösség Pártja új vezetése, amely két és fél évre kapott mandátumot.

A történész úgy véli, a pártok vezetői heteken belül leülhetnek egyeztetni, és egy olyan elképzelés születhet, ahol frakciónként fognak egyesülni a pártok, esetleg létrejön egy pártkoalíció, aminek viszont az a veszélye, hogy annek esetében nem 5 százalékos a parlamenti küszöb, hanem 7 százalék. Szarka László szerint ezért

a legpragmatikusabb megoldás egy egységes pártnak a létrehozás lenne.

Nagy árat fizet a Smer Fico miatt

Szarka László a Irány – Szociáldemokráciára áttérve, amely a hét végén szintén túlesett az elnökválasztáson, kifejtette: az egykori legerősebb baloldali politikai pártot, amely abszolút többséggel bírt korábban a törvényhozásban,

elérte az a végzet, ami általában a vesztes pártokra jellemző:

miszerint „osztódással szaporodnak”. A hétvége híre, hogy kilenc új formáció indulását feltételezik az őszi politikai szezonban, így például a Smerből kiváló, korábbi miniszterelnök, Peter Pellegrini is pártot akar alapítani.

Úgyhogy Robert Fico erős baloldaliságot mutató új elképzelése nagyon kérdéses, hogy mekkora tömegeket lesz képes megmozgatni, miközben a népszerűségi mutatja már 10 százalék alatt van – hívta fel a figyelmet a történész. Vagyis a pártkongresszus pusztán az ő párton belüli erejét mutatta meg, aminek viszont az az ára, hogy egyre többen válnak ki a Smerből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Szétbombázták a mirhorodi repteret, magyar-ukrán megállapodás készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Orosz támadás érte az ukrán Mirhorod légibázist, legalább egy Szu-27-es vadászgép odaveszett. Jelentés került ki az amerikai médiába az orosz szárnyasbombákról: mint kiderült, több tucat ilyen fegyver zuhant le Oroszország területén. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ma váratlanul Kijevbe utazott, ahol egy kétoldalú megállapodás létrehozását tárgyalta Volodimir Zelenszkij elnökkel. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×