eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Angela Merkel német kancellár a koronavírus-járvánnyal kapcsolato intézkedésekről a berlini kancellári hivatalban tarott sajtóértekezletén 2020. április 20-án, a kormányon belüli úgynevezett koronavírus-kabinet ülése után.
Nyitókép: MTI/AP pool/Markus Schreiber

Angela Merkel új uniós jogkörök lehetőségét sürgette

Összeurópai léptékű gazdaságösztönző program szükséges a koronavírus-járvány ellensúlyozására, amelyet Németországnak azzal is támogatnia kell, hogy átmenetileg jelentősen növeli befizetéseit az Európai Unió (EU) költségvetésébe - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön a szövetségi parlamentben (Bundestag) a délutáni EU-csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében.

Kiemelte, hogy a járvány miatt még "sokáig nagyon nehéz" lesz az élet, de egy uniós szintű, és a közös költségvetéssel összehangolt konjunktúraprogram a következő két évben megadhatja a kellő lendületet a kilábaláshoz a válságból.

Az EU-s vezetők délutáni videokonferenciáján ugyan még nem a program méretéről és részleteiről tárgyalnak, "de az már most világos, hogy készen kell állnunk arra, hogy a szolidaritás jegyében korlátozott időre egészen más, azaz jelentősen nagyobb összegeket fizessünk be az európai költségvetésbe, hiszen azt akarjuk, hogy az EU összes tagállama talpra tudjon állni gazdaságilag".

Gyors segítséget sürgetett

A közös kötvénykibocsátás körüli vitáról elmondta: "ha meglenne a politikai akarat" az államháztartási jogosítványok egy részének közösségi szintre emelését igénylő lépéshez, módosítani kellene az EU-s szerződéseket, és meg kellene szerezni valamennyi tagállami parlament hozzájárulását, ami túl sok ideig tartana.

A gyorsan mélyülő válság miatt most inkább arra kellene összpontosítani, hogy minél hamarabb eljusson a segítség a rászorulókhoz. Ezért elsősorban a már elfogadott 500 milliárd eurós EU-s program végrehajtására kellene törekedni, és jó lenne elérni, hogy június 1-től hozzáférhető legyen a támogatás - fejtette ki a német kancellár.

Angela Merkel aláhúzta, hogy az EU "sorsközösség", amit a világjárványban azzal kell megmutatnia, hogy segít az önhibájukon kívül bajba kerülteknek.

"A járvány mindenkit érint, de nem mindenkit egyformán, és ha nem vigyázunk, ürügyként szolgálhat mindazoknak, akik a társadalom megosztására törnek"

- mondta.

Új uniós jogkörök lehetőségét sürgette

Hozzátette: a csúcstalálkozón azt is sürgeti majd, hogy rövidesen kezdjenek el foglalkozni a leginkább alapvető kérdésekkel. Át kell gondolni, hogy milyen területeken kell még szorosabbra fogni a tagállamok együttműködését, milyen ügyekben kell további hatáskörökkel felruházni az EU-t, és milyen "stratégiai képességekkel" kell rendelkeznie a közösségnek a jövőben.

"Nem csak a pénzügypolitika, a digitalizáció és a közös belső piac ügyében tudjuk tovább mélyíteni ezt az uniót, az európai szolidaritás a migráció, a jogállamiság, az európai biztonság-, és védelempolitika, vagy a klímavédelem területén is szükséges" - mondta Angela Merkel.

Belső, németországi ügyekről szólva hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány a német történelem második világháború utáni korszakának legnagyobb kihívása. Az utóbbi hetek járványlassító intézkedései sikeresek voltak, de nem szabad a korlátozások könnyelmű lazításával kockáztatni az eredményeket. Ezért helytelen a járványügyi védekezésért felelős tartományok körében tapasztalható magabiztosság.

Kiemelte: nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy az aktuális járványügyi adatok mindig a 10-14 nappal korábbi állapotot tükrözik, így

a korlátozások visszavonásának hatása is csak nagyjából két hét múlva látható majd, ami ugyancsak a lehető legnagyobb óvatosságra kötelez mindenkit.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) csütörtökig 148 046 ember szervezetében mutatták ki Németországban, ami 2352 esettel több az egy nappal korábbinál.

A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 3800-zal 103 300-ra emelkedett.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) 5094 igazolt fertőzött halt meg, ez 215 esettel haladja meg az egy nappal korábbit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×