eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Szakítás az Európai Parlament egyik legnagyobb pártcsaládjánál

Megszakította kapcsolatait a Romániában kormányzó Szociáldemokrata Párttal európai Pártcsaládja, az Európai Szocialisták Pártja. A pártszövetség elnöke nyilatkozatában úgy magyarázta döntését: komoly aggályok merültek fel a romániai jogállamiság helyzetével kapcsolatban.

Az európai szocialisták pártcsaládja a szerda esti, Brexittel foglalkozó csúcsértekezlet előtt rendkívüli tanácskozásra hívta a tagállamok szocialista állam- és kormányfőit, ahol Szergej Sztaniszev elnök bejelentette: „amíg a román kormány nem tisztázza a jogállamisághoz fűzött elkötelezettségét és nem tartja be az Európai Bizottság javaslatait, az Európai Szocialisták Pártja befagyasztottnak tekinti a PSD-hez fűződő kapcsolatát”, kiemelve az európai főügyészi címért rigbe szállt Laura Codurta-Kövesi meghurcolását.

Az Európai Parlament még tavaly fogadta el a bizottság indítványát, amelyben a román jogállamisággal kapcsolatos aggodalmakat és tizenhárom, a romániai büntető- és igazságszolgáltatási törvényekkel kapcsolatos ajánlást fogalmazott meg. A strasbourgi testület nemtetszését fejezte ki amiatt, hogy Romániában a korrupció büntethetőségét megnehezítő törvényeket hoztak, kivonták az államelnököt a bírói kinevezések folyamatából, bírákat nyugdíjaztak, a melegházasság elvi lehetőségét is kizáró alkotmánymódosításra irányuló népszavazást tartottak, valamint a sajtószabadság romló állapota miatt.

Sztaniszev indoklásában kiemelt helyen szerepelt Laura Codurta-Kövesi, a román korrupcióellenes ügyészség egykori főügyészének hányattatása is. Tevékenységének köszönhetően 68 politikust állítottak korrupció vádjával bíróság elé, ami elemzők szerint egyre kínosabban érintette a kormánypárt színeiben sorozatos visszaéléseket elkövető politikusokat, ezért tavaly menesztették az ügyészt posztjáról. A jogász később jelentkezett az Európai Ügyészség főügyészi posztjára is, azonban a román legfelsőbb bíróság hivatali visszaélés, megvesztegetés elfogadása és hamis tanúvallomás vádjával eljárás alá vonta és hatósági ellenőrzés alá helyezte. Codurta-Kövesi ezeket koholt vádaknak nevezte, az eljárás valódi célja szerinte az, hogy ellehetetlenítsék európai főügyészi kinevezését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×