eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
Rohamrendőrök futnak a sárgamellényesek által felgyújtott autó mellett Párizsban 2019. január 5-én. A pártfüggetlen sárgamellényes mozgalom november közepén szerveződött Franciaországban az üzemanyagadó emelése ellen. A november 17. óta tüntető sárgamellényesek azóta egyre több szociális jellegű követelést fogalmaznak meg, és Emmanuel Macron államfő távozását követelik.
Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon

Az Európai Parlamentig jutott a tüntetések ügye

A békés tüntetőkkel szembeni aránytalan erőszak alkalmazását és a tiltakozók által elkövetett esetleges bűncselekményeket is elítélte csütörtökön az Európai Parlament.

A strasbourgi plenáris ülésen nagy többséggel megszavazott állásfoglalásban elítélték, hogy több uniós tagállamban is korlátozzák a gyülekezési szabadságot, s az állami hatóságok erőszakos, aránytalan módon avatkoznak be a demonstrációk alkalmával.

A képviselők átlátható, független és hatékony vizsgálatot követeltek az aránytalan beavatkozások esetében, illetve hangsúlyozták, hogy a rendvédelmi szerveknek mindig elszámoltathatóaknak kell lenniük.

"A békés tüntetők elleni erőszak soha nem lehet megoldás a vitában vagy a politikában" - írták, miközben elismerték, hogy a rendőrség egyes tiltakozók ellenséges magatartása és a nagyfokú munkaterhelés miatt nehéz körülmények között végzi a munkáját.

Az Európai Parlament emellett elítélte az erőszakos, militáns tüntetők által egyének vagy tulajdon kárára elkövetett bűncselekményeket, mondván, az efféle akciók sértik a békés demonstrációk legitimitását.

Hangsúlyozták: a tüntetéseken a fellépő rendvédelmi erők, rendőrök és katonák biztonságát is biztosítani kell.

Elítélték végül az újságírók elleni támadásokat is, leszögezve, hogy a riportereknek rendkívül fontos szerepük van az aránytalan erőszakról való tájékoztatásban.

Noha az állásfoglalásban egyetlen országot sem neveztek meg, a legnagyobb vita jelenleg Franciaországban zajlik a sárgamellényes tüntetőkkel szembeni, esetenként kemény rendőri fellépés jogosságáról.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×