eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Madrid, 2018. június 6.Pedro Sánchez új spanyol miniszterelnök ismerteti a kormányzati névsort a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2018. június 6-án. (MTI/EPA/Mariscal)
Nyitókép: MARISCAL

Kétharmadot szereztek a nők az új spanyol kormányban

Feministának tartják a szerdán megalakult új spanyol kormányt és ezt Pedro Sánchez miniszterelnök egyáltalán nem bánja.

Soha egyetlen spanyol kormányban sem volt annyi női miniszter, mint a szocialista Pedro Sánchez szerdán megalakult kabinetjében. A korábbi 13 helyett 17 tárca lett, ebből 11-et irtánytanak nők.

Ritka, de nagyon jó dolog az, hogy a minisztereket alapvetően a rátermettségük alapján választják ki - mondta az InfoRádiónak Nagy Sándor Gyula, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. Ez a világ felé is erős jelzés, hiszen a legprogresszívebbnek tartott kormány a világon sokak szerint a kanadai, amelynek a fele nő. Az új spanyol kormány félig technokrata, félig politikusi kabinet, amelyben mindenki alapvetően vagy szociáldemokrata, vagy progressziv, kicsit szocialista beütéssel - tette hozzá a szakértő.

  • A miniszterelnök helyettese, Carmen Calvo például az újra létrehozott egyenlőségi minisztériumot vezeti majd. Calvo volt a Spanyol Szocialista Munkáspárt főtárgyalója a spanyol alkotmány 155-ös cikkének életbeléptetéséről szóló egyeztetéseken, amely alapján a spanyol kormány magához vonta Katalónia irányítását, az alkotmányellenesen megtartott népszavazás és a függetlenségi nyilatkozat elfogadása után.
  • A külügyekért az Európai Parlament volt elnöke, a katalán Josep Borrell felel. Az Európa-párti politikus többször felszólalt a katalán függetlenség ellen.
  • Magdalena Valerio került a munkaügyi, migrációs és társadalombiztosítási minisztérium élére, amely az egyik legfontosabb tárcája az új kormánynak, tekintettel a még mindig magas, átlagosan 16 százalékos munkanélküliségi rátára, amellyel Spanyolország a második legrosszabb helyen áll Görögország után az EU-tagok közül.

Minden gazdasági vonatkozású minisztériumot nő vezet Pedro Sánchez kormányában. A miniszterelnök kabinetjének jellemzésekor úgy fogalmazott: ez egy kifejezetten Európa-párti kormány:

Európa az új hazánk, a hely, ahol erősebbé kell tennünk magunkat, hogy hatékony válaszokat adhassunk a minket, mint országot érő kihívásokra.

Az új kormány Spanyolország modernizációjának, a növekedés elősegítésének céljából alakult. Mindezt fenntartható módon akarjuk véghezvinni, újjáépítve az elmúlt években sokat sérült társadalmi és területi egységet, újraélesztve országunk közösségi életét" - mondta a miniszterelnök.

A tervek szerint az új kormánytagok csütörtökön teszik le hivatali esküt a király előtt, az első kormányülés pénteken lesz. Elemzői, szakértői vélemények szerint az új kormány komoly kihívás elé néz, mivel a szocialista pártnak 84 mandátuma van a 350 fős törvényhozásban, vagyis jelentős kisebbségben vannak ahhoz, hogy elképzeléseiket más pártok együttműködése nélkül meg tudják valósítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Feledy Botond: akár a harmadik legnagyobb frakció is lehet a Patrióták Európáért

Több párt érdeke, hogy az Európai Parlament kitolja a frakciók bejelentésének időpontját. Eredetileg július 4. éjfélkor jár le az informális határidő, az EP alakuló ülésére pedig július közepén kerülhet sor – mondta Feledy Botond. Arra is felhívta a figyelmet, hogy egy frakció megléte és a létszáma meghatározza azt, hogy pénzügyi forrásokban, pozíciókban, felszólalásokban milyen erőt képviselhet majd az Európai Parlamentben.

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×