eur:
393.09
usd:
363.27
bux:
0
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Németország kimaradhat Európa fontos döntéseiből

Németország kimaradhat Európa fontos döntéseiből

Több hónapig is elhúzódhatnak a német SPD és a konzervatív CDU/CSU pártszövetség között a nagykoalíciós tárgyalások, ami az Európai unió fejlődése szempontjából sem jó hír.

Felhatalmazást adott csütörtökön a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kongresszusa a párt vezetőségnek a kormányalakítás lehetőségeiről szóló tárgyalások megkezdésére az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével.

Ezáltal lehetőség nyílik az úgynevezett nyílvégű tárgyalások megkezdésére, azaz a nagykoalíciós megállapodásokon kívül a kisebbségi kormányzás, de az új választások lehetősége is fennáll a pártok számára.

December 15-én az SPD-ben felmérik annak a lehetőségét, hogy politikailag mekkora kockázatot jelentene egy újabb nagykoalíció megkötése a választásokat megnyerő konzervatív pártszövetséggel (CDU/CSU). Kora tavasz előtt azonban nem valószínű, hogy új kormánya legyen Németországnak - monda Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára az InfóRádiónak. 

Kiss elmondta, hogy több európai projekt is emiatt elhúzódhat, mivel az uniót érintő politikai elképzelésekben a német ügyvezetői kormánynak egészen biztosan nem lesz kapacitása. Az új kormány megalakulásához pedig Martin Schultznak, a szocialisták vezetőjének nagyobb ereje lesz arra, hogy "megkérje a koalíció árát". Schultz tervei között szerepel, hogy Németországban egy takarékosabb politika valósulhasson meg, azonban az eurózónában több befektetést ösztönző lépést tartana kívánatosabbnak. Ezek megvalósításához pedig  a konzervatívok együttműködésére is szükség lesz.

Arra a kérdésre, hogy a nagy pártok nem tudnak megállapodni, akkor mi a legvalószínűbb forgatókönyv Kisst mondta, hogy akkor tavasszal új választások lesznek, és így Németország jó félévre kimarad a nagy európai döntésekből.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Kiderült: Magyarország történelmi méretű segítséget nyújt Ukrajnának

Az elmúlt napokban történelmi csúcsra ugrott Magyarország nettó áramexportja Ukrajna felé, mert az orosz támadások miatt kiesett ukrán energiatermelést óriásira pörgetett importból kénytelenek fedezni, és közben a nyári melegben felfutott az ukrán villamosenergia igény is. Mindez júniusban azt eredményezte, hogy az Ukrajnával szomszédos országok közül messze Magyarország exportálta a legtöbb áramot keleti szomszédunkba; és ez a hőségben várhatóan még hetekig így marad. Még a felpörgetett uniós áramimport sem elég azonban ahhoz Ukrajnában, hogy meg lehessen úszni a naponta sok órás áramszüneteket, amelyet országszerte éreznek az emberek. A szorult helyzetbe került ukránokon jórészt azért tudunk segíteni, mert az összekapcsolt európai árampiac részei vagyunk, és mindez kapóra jön például a magyarországi naperőmű tulajdonosok egy kis részének is, akik a nagykereskedelmi piacon értékesítik a villamos energiát.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×