eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Meghallgatás Magyarországról: Szijjártó a nemzeti konzultációt méltatta

Meghallgatás Magyarországról: Szijjártó a nemzeti konzultációt méltatta

Meghallgatást tartanak a jogállamiság magyarországi helyzetéről az Európai Parlamentben.

Meghallgatást tartanak Magyarországról csütörtök délelőtt az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottságában (LIBE). A magyar kormányt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogja képviselni az ülésen.

A meghallgatáson Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője, illetve Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója is részt vesz.

Judith Sargentini, holland zöldpárti EP-képviselő, az ügy jelentéstevője az ülés elején elmondta, az EP szerint Magyarországon a jogállamiság, a demokrácia és az alapjogok sérültek. A menedékkérők, kisebbségek jogain túl említette a gyülekezési szabadságot, a bírói függetlenséget, a civil társadalom helyzetét is.

A magyar helyzet szerinte egy próba, hogy az unió miként reagál, amennyiben egy tagállam megsérti az uniós alapértékeket.

A képviselő kiemelte: a munkát pártatlanul, bizonyítékokra támaszkodva kell lefolytatni.

Szijjártó Péter felszólalásában elmondta: örül a vita lehetőségének, mert a vita és a párbeszéd a demokrácia alapja.

A külügyi tárca vezetője szerint sok minden nem fog tetszeni a bizottságnak abból, amit elmond, de a magyar embereknek sem tetszik, ahogy a parlament támadja Magyarországot - hangsúlyozta. Szijjártó szerint olyan országot támadnak, amely mindent megtett azért, hogy az EU vissza tudja szerezni elveszített versenyképességének legalább egy részét.

Megemlítette: amikor a Fidesz átvette Magyarország irányítását, csődközeli gazdasági helyzet volt, amiből sikerült kikerülni.

Kiemelte: ellenőrizetlenül és szabályozatlanul érkezett másfél millió bevándorló, akik nem tartják tiszteletben az európai életformát és kultúrát. 27 jelentős terrortámadás történt – sorolta.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Soros György ugyanebben a teremben tartott beszédet, szerinte senkit ne akarjanak meggyőzni, hogy Soros felszólalása és az itt meghozott döntések között nincs összefüggés. A nemzeti konzultáció is megemlítette,

a miniszter szerint helyes, ha az emberek véleményt nyilváníthatnak az életüket befolyásoló kérdésekben,

a magyar kormány pedig tartja magát az emberek közvetlenül kinyilvánított akaratához. 

Kiemelte: nagyon kevés olyan európai ország ismert, ahol megkérdezik a polgárok véleményét egy olyan fontos kérdésben, mint a bevándorlás.

Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke felszólalásában arról beszélt: a társadalom egészét is védik a túlkapásokkal szemben. Magyarországon szerinte az elmúlt évek során a kormány szisztematikusan gyengítette a jogállamiságot, a fékek és ellensúlyok rendszerét, az alapvető értékeket nagy veszély fenyegeti.

2013-ban agresszív propagandakampányt kezdett a kormány, hogy olyan civileket félemlítsenek meg, akik szemben állnak a kormányzattal - mondta Pardavi Márta. 

A civil törvény szükségtelen Pardavi szerint, mert a szervezetek már most is átláthatóan működnek,

és megbélyegző, mert azt sugallja, hogy a külföldről támogatott szervezetek veszélyeztetik Magyarországot.

Elszomorítónak nevezte, hogy a magyar kormány ellenséges hangulatot szít az adófizetők pénzéből. A félelemkeltés eredményeként a társadalomban elharapózik a gyűlölet, egy településen például megakadályozták, hogy ott menekültek pihenjenek.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×